Općina Stari Grad pomaže sanaciji Vrhbosansko bogoslovnog sjemeništa s 35.000 KM

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i rektor Vrhbosansko bogoslovnog sjemeništa Zdenko Spajić potpisali su ugovor o sufinansiranju radova na obnovi fasade na zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Općina Stari Grad Sarajevo sufinansirat će obnovu južne i jednog dijela istočne fasade na ovom nacionalnom spomeniku kulture, a za te namjene bit će izdvojeno 35.000 KM. Na ovaj način nastavlja se podrška Općine Stari Grad ovom kompleksnom projektu započetom prošle godine koji iziskuje značajna finansijska sredstva.

“Podržali smo ovaj projekat i prošle godine kada smo učestvovali sa 42.000 KM u sanaciji zapadnog dijela fasade. Radi se o veoma značajnom objektu i naša podrška se nastavlja i ove godine. Nadam se da će radovi teći planiranom dinamikom i da ćemo uskoro imati obnovljen i prednji dio fasade”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Rektor Vrhbosansko bogoslovnog sjemeništa dr Zdenko Spajić zahvalio se načelniku Hadžibajriću na izdvojenim sredstvima i istakao kako ova pomoć mnogo znači, te da se na ovaj način kulturni i vjerski objekti koji su od nacionalnog značaja štite od daljeg propadanja.

„Ovom prilikom želim da se zahvalim načelniku Ibrahimu Hadžbajriću za podršku i prošle godine u prvoj fazi i ove godine u drugoj fazi radova. Radovi su počeli, skele se postavljaju, plan je da za nekih sedam mjeseci radovi budu završeni. Sada se radi frontalni, prednji dio fasade, što je i najzahtjevniji dio, a ukupno će radovi koštati 500.000 konvertibilnih maraka”, istakao je rektor Spajić.

Druga faza obnova zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa počela je sredinom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 30. septembar 2022. godine. Sredstva su, pored Općine Stari Grad Sarajevo, osigurali i Hungary Helps Agency i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa jedna je od najljepših građevina Sarajeva, a stara je 132 godine i nacionalni je spomenik kulture. Posljednja veća obnova bila je nakon rata 1996. godine, međutim fasada nije kompletno renovirana. Fasada je posljednji put obnovljena 1980. godine.

Općina Stari Grad je, odlukom općinskog načelnika, od početka ove godine izdvojila 15.000 KM za podršku obnovi Stare pravoslavne crkve, te 40.000 KM za sanaciju Buzadži hadži Jahjine džamije, poznatije kao džamija “Nova mahala”.

Radio AS