Općina Stari Grad Sarajevo šalje 200.000 KM pomoći Turskoj

Općina Stari Grad Sarajevo će izdvojiti 200.000 KM pomoći stanovništvu Turske stradalom u razornom zemljotresu u kojem je, prema dosad objavljenim informacijama, živote izgubilo više od 3.400 ljudi, a na desetine hiljada je povrijeđeno.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu Općinskog štaba civilne zaštite kojoj su prisustvovali svi članovi i koji su jednoglasno usvojili zaključak o izdvajanju sredstava u iznosu od 200.000 KM s ciljem pomoći stradalom narodu Turske.

Zaključak će već danas biti dostavljen Kolegiju Općinskog vijeća, a potom uvršten i na dnevni red 23.sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od kojeg se očekuje usvajanje zaključka, posebno imajući u vidu razmjere ove katastrofe i prijateljske odnose Općine Stari Grad Sarajevo sa gradovima i općinama u Republici Turskoj.

“Turska je oduvijek pomagala narodu Bosne i Hercegovine i sad je red na nas da pomognemo njima. U nevolji se poznaju pravi prijatelji, a mi to jesmo i pomoći ćemo koliko god je u našoj moći. Suosjećamo sa turskim narodom u ovim teškim trenucima i naše misli i molitve su sa njima, a ova finansijska pomoć je najmanje što smo mogli učiniti za njih”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Prema posljednjim informacijama koje je saopštio potpredsjednik Turske Fuat Oktay, u Turskoj je poginulo najmanje 3.419 osoba. Najmanje 20.534 osobe su povrijeđene. Do sada je prijavljeno da je uništeno više od 11.000 zgrada. Mnogi građani se i dalje nalaze pod ruševinama.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.​​​​​​​

Radio AS