Općina Trnovo: Gradnja na Babinom Dolu je legalna i nije razlog zagađenja izvorišta pitke vode

U Općini Trnovo tvrde da je izgradnja građevina na bjelašničkom Babinom Dolu legalna te da izgradnja u ovom dijelu Kantona Sarajevo nije razlog zagađenja izvorišta pitke vode.

Vlast ove lokalne zajednice je reagirala nakon što je i grupa građana nedavno protestirala ispred Vlade Kantona Sarajevo, smatrajući da se gradnjom na Babinom Dolu zagadila pitka voda. Argumentirajući da su građevinski projekti legalni, pozvali su se na regulacioni plan iz 1982. godine.

“Regulacioni plan Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica usvojen je 1982. godine. Odlukom o građevinskom zemljištu (Službene novine Grada Sarajeva, broj 22/85), je propisano da se zemljište na području Bjelašnice i Igmana, koje je obuhvaćeno regulacionim planom, ima smatrati građevinskim zemljištem. Svaka građevina na Bjelašnici je izgrađena u skladu sa provedbeno-planskom dokumentacijom i izdatom građevinskom dozvolom”, naveli su u Općini Trnovo.

Osvrnuli su se i na krčenje šume zbog izgradnje građevina, zbog čega je dio građana također nezadovoljan.

“Neophodno krčenje šume je postupak koji je proveden u skladu sa članom 52. Zakona o šumama Kantona Sarajevo, a na osnovu rješenja kantonalnog Ministarstva privrede. Općina Trnovo je temeljem rješenja Općinskog suda u Sarajevu uplatila na račun kantonalnog preduzeća Sarajevo šume ukupan iznos od 684.726 KM, dok je na račun Ministarstva privrede KS uplatila 305.477 KM”, istakli su.

Obrazložili su zašto smatraju da izgradnja na Bjelašnici nije razlog zagađenja vode.

“Svi navodi kojim se Općini Trnovo kontinuirano spočitava da je gradnja na Bjelašnici uzrok zagađenja Vrela Bosne su netačni, s obzirom na to da je na prostoru Babinog Dola, kroz realizaciju urbanističkih projekata, izgrađena odvojena separatna i kišna kanalizacija. Separatna kanalizacija je priključena na fekalni kolektor F300mm Bjelašnica – Hadžići i u nadležnosti je preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK). Kompletna kanalizaciona mreža na području Bjelašnice je ispravna i sve su građevine priključene na nju”, naglasili su.

Također tvrde da postoje saglasnosti te su ukazali ko je odgovoran za upravljanje kanalizacionim sistemom.

“Za sve građevine je u smislu Zakona o vodama Kantona Sarajevo pribavljena i prethodna vodna saglasnost, vodna saglasnost i vodna dozvola u smislu Zakona o vodama. Sve garaže i parkinzi imaju postavljene seperatore. Pojedinačne građevine su priključene na vodovodnu i kanalizacionu mrežu na osnovu uslova i nadzora ViK-a, preduzeće koje održava i upravlja kompletnim kanalizacionim sistemom i kolektorom Bjelašnica – Hadžići”, naveli su.

Kako su saopćili, kompletno područje općine Trnovo, pa samim tim lokalitet Bjelašnice, je u trećoj vodozaštitnoj zoni, a prema nacrtu privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevskog polja u četvrtoj vodozaštitnoj zoni.

“Slijedom svih ranije provedenih ispitivanja, dokazano je da vode sa prostora općine Trnovo nemaju utjecaja na izvorište Vrelo Bosne. Molimo da se navodi ovog pojašnjenja ne tumače na pogrešan način čime bi se prikazala iskrivljena slika u javnosti te time nanijela nenadoknadiva šteta i narušio poslovni kredibilitet. Ovakva dezinformacija i slanje negativnih priča direktno utječu na razvoj i investicije Općine Trnovo”, dodaju.

Oglasio se i načelnik Trnova Ibro Berilo (SDA).

“Zaista sam razočaran, najveća po površini općina u Kantonu Sarajevo, općina sa najvećim potencijalom za razvoj turizma, koji evo ne možemo iskoristiti za dobro, ne samo građana općine Trnovo, već cijelog Kantona. Oni koji pričaju najviše o ekologiji, nikada ništa nisu organizovali na području općine, a puna su im usta ekologije. Ni na jednoj organizovanoj akciji pošumljavanja ili čišćenja, što je mjesto i prilika gdje treba da upravo oni budu nosioci određenih aktivnosti nisu se pojavili, ali zato su tu da u predizbornim kampanjama prave političke priče i prave udruženja kako bi sebi osigurali egzistenciju i lična primanja kroz određena udruženja. Odgovornost za planetu Zemlju je u našim rukama. Svih nas. I odgovornost za budućnost naše djece je na nama, svjestan sam, ali zar neko želi bolje za općinu Trnovu od stanovnika općine, dakle samih nas, jer ja sam čovjek koji je tu rođen i tu živim”, poručio je Berilo, saopćili su iz Općine Trnovo.

Radio AS