Otvoren Centar za edukaciju Kantonalne uprave civilne zaštite i predstavljeni rezultati EU projekta

Danas je u zgradi Kantonalne uprave civilne zaštite na Stupu otvoren Centar za edukaciju Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, uz promociju rezultata projekta “Povećanje otpornosti zajednica za prevenciju i upravljanje rizicima – RESCOMM”.

Obnovu Centra, koji će se koristiti za edukacije lokalnih i drugih spasilačkih timova u oblasti zaštite i spašavanja u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda i vanrednih interventnih situacija, finansirala je Evropska unija. Projekt se realizuje se u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina.

Zahvaljujući EU podršci, spasilačke službe iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore ojačale su svoje kapacitete kroz niz provedenih obuka, a nabavljena im je i specijalizirana oprema.

Cilj projekta, kako je poručeno, je poboljšanje prevencije i upravljanja rizicima i ublažavanje, odnosno prilagodba klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kroz specifični cilj projekta, tj. jačanje kapaciteta spasilačkih službi u prevenciji, pripravnosti i reagovanju u hitnim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Projekt implementiraju Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u partnerstvu s Opštinom Danilovgrad i Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje Crne Gore. Ukupna vrijednosti projekta je 557.900 eura. EU je osigurala 467.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izjavi za medije je naveo da je Uprava zaposlila 74 nova vatrogasca, a da je Vlada KS odobrila još 20 novih zaposlenja. Međutim, istakao je problem s obukama, s obzirom da od 2009. godine na federalnom nivou nije propisan nastavni plan i program na osnovu kojeg bi se obučavale sve strukture civilne zaštite.

“Dobili smo novog direktora Federalne uprave civilne zaštite i kao jedan od priroteta na kojima insistiram je upravo donošenje novog plana obuka, koji će omogućiti našim pripadnicima da prođu adekvatnu obuku i imaju adekvatne certifikate koji su međunarodno priznati”, naveo je Brkanić.

Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini izjavio je da je Uniji uvijek cilj zaštita i spašavanje ljudskih života, Naglasio je bitnost prevencije, te adekvatne obuke i opreme.

“Bitno je naglasiti da je ova podrška realizirana u ukviru regionalne, odnosno prekogranične saradnje”, objasnio je Vannini.

Ivan Saveljić, projekt menadžer Opštine Danilovgrad je naveo da se u regionu sve češće suočavamo s rizicima od prirodnih nesreća, te da je bitno da imamo opremljene i osposobljene vatrogasne i spsilačke službe.

“Istakao bih činjenicu da smo uspostavili jako partnerstvo s kolegama iz Bosne i Hercegovine i da nastavljamo jačati tu saradnju u budućnosti”, poručio je Saveljić.

Aida Džamalija Duran, program menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, izjavila je da je cilj projekta jačanje prevencije i upravljanje rizicima u hitnim interventnim situacijama.

“Mi smo se u projektu fokusirali na tri vrste rizika, to su polave, požari i zemljotresi”, navela je Džamalija Duran.

Radio AS