Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih

Sarajevo Film Festival i Friedrich Ebert Stiftung Dijalog Jugoistočne Evrope u saradnji sa Forumom Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ovim projektom PRO-Budućnost, organizuju program “U očima mladih: Western Balkans Youth Team” koji će okupiti mlade sa zapadnog Balkana kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu i njegovom programu “Suočavanje s prošlošću” te ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira.

Sarajevo Film Festival želi pružiti priliku mladima sa zapadnog Balkana da posjete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, otkriju, gledaju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove, diskusije, ali i kroz šetnje Sarajevom u festivalskim danima.

Tim mladih zapadnog Balkana će prisustvovati filmskim projekcijama na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa “Suočavanje s prošlošću”, ali i učestvovati u panel diskusijama s filmskim stvaraocima i imati priliku kreirati sadržaj za društvene mreže kako bi predstavili svoje iskustvo i percepciju historije, narativa, aktivizma mladih, Sarajeva, filmskog festivala, dijaloga i umrežavanja.

Zajednički projekt je sinergija važnih i cijenjenih partnera u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj stvoriti prilike za mlade sa Zapadnog Balkana da budu mobilni, kreativni i uključeni s obzirom da su oni pokretači kako za bolju regiju, tako i za interkulturalnu zajednicu.

Program će ugostiti 25 mladih učesnika kako bi formirali Western Balkans Youth Team za koji treba ispunjavati određene kriterije, koji su, između ostalih, da su stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, da su starosne dobi od  18 do 25 godina, da su motivisani da učestvuju u cijelom projektu i doprinesu timskom radu, te da pišu priče za stranicu “Suočavanje s prošlošću” i kreiraju sadržaj za platforme društvenih mreža.

Troškove putovanja i smještaja učesnika snosi organizator, a zainteresovani kandidati se trebaju prijaviti do 1. jula 2024. godine, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala. 

Radio AS