Otvoren Turistički informativni centar na Baščaršiji

(Foto: Općina Stari Grad)

Turistička zajednica Kantona Sarajevo otvorila je Turistički informativni centar, a tom prilikom svečanu vrpcu presjekli su predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić, i načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić.

“Ovo je veoma lijep dan za nas, za Turističku zajednicu, Kanton Sarajevo, za Općinu Stari Grad. Ovo je kruna ove godine, da otvorimo ovaj moderni Turistički informativni centar u srcu Baščaršije, u srcu Sarajeva. Trebala je da dođe neka nova energija i riješili smo nakon nekoliko godina čekanja i ponosni smo da sumiramo ovu uspješnu turističku 2023. godinu i ulazimo veoma optimistično u 2024.”, izjavio je Fazlagić u obraćanju za medije.

Također, saopšteno je da će u naredne dvije sedmice biti otvoren još jedan ovakav centar na Aerodromu Sarajevo. Tokom zimskog perioda, Centar će biti otvoren svaki dan od 10 do 18 sati.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo otkrio je da će novi Centri biti otvoreni na području Ilidže i općine Centar. Dodao je da su preduslovi za to bili uspostavljanje novih aviolinija i otvaranje novih tržišta.

Istakao je i da se u Kantonu Sarajevo, iz dana u dan, bilježi porast broja turista.

“Krevet više se traži u Sarajevu. Privatni sektor prati razvoj turizma. Prema našim podacima, imamo 8% više soba u Sarajevu, a 10% više kreveta. Znam da smo sada izjednačili sa rekordnom 2019. godinom. Sarajevo je ušlo među šest destinacija, prema procjenama i predviđanjima Svjetske turističke organizacije”, rekao je Fazlagić za medije.

Načelnik Općine Stari Grad izrazio je svoje zadovoljstvo zbog otvorenja Centra.

“Nama je cilj da ovdje imamo sve informacije koje su potrebne stranim i domaćim turistima. Zahvaljujem direktoru Turističke zajednice što je uspio prije novogodišnjih praznika otvoriti ovaj centar jer nama najviše treba upravo ove sedmice kada očekujemo značajan priliv turista za novogodišnje praznike. Vidjeli ste da su i kapaciteti naših hotelskih i drugih smještaja na 99% popunjenosti i zato je značajno da imamo ovakav Turistički informativni centar”, izjavio je Čengić.

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35% više dolazaka i oko 25% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine, navode iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najviše gostiju stiže iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ena Kurtović