Otvorena juniorska balkanska matematička olimpijada u Sarajevu

U sarajevskom Domu mladih danas su otvorena 26. juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO), čiji je domaćin Kanton Sarajevo.

JBMO okuplja mlade matematičare do 15,5 godina starosti i njihove nastavnike. Takmičenje se održava svake godine u jednoj od država članica Matematičkog društva jugoistočne Evrope (MASSEE).

Organizatori JBMO-a za 2022. godinu su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Ministarica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da ovih dana u Sarajevu boravi 109 mladih juniora matematičara iz 18 zemalja.

“Sarajevo i Bosna i Hercegovina su odavno na mapi najizvrsnijih učenika koji nam svake godine donesu medalje s međunarodnih takmičenja znanja. Međutim, mi smo rijetko kada domaćini”, rekla je Hota-Muminović dodajući da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je i pokrovitelj ove olimpijade.

Takmičenja traju u četvrtak i petak, a u subotu je proglašenje pobjednika.

“Bosna i Hercegovina kao zemlja domaćin, predstavljena je sa dva tima i očekujemo da ćemo biti vrlo ponosni. Učenicima uvijek poručujemo da uživaju u samom takmičenju, druženju i da steknu nova prijateljstva i lijepa sjećanja”, dodala je Hota-Muminović.

FENA

Radio AS