Otvorena međunarodna konferencija “Sarajevo i svijet”

Međunarodni forum Bosna, u saradnji s Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, organizator je  devete internacionalne konferencije  “Sarajevo i svijet” koja je započela  u Bošnjačkom institutu.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić istaknuo je da je internacionalna konferencija “Sarajevo i svijet” dugoročni poduhvat preispitivanja odnosa Sarajeva, glavnog grada, najvažnijeg simbola svega bosanskohercegovačkog i svijeta.

“Bosanskohercegovačko trajanje u cijeloj povijesti je zapravo svjetsko. Naša država je danas članica Organizacije UN. Prema tome dio svjetske povijesne, kulturne tradicije”, kazao je Mahmutćehajić.

On je istaknuo  da postoje svi razlozi da se vjeruje u bosanskohercegovačku budućnost kao države, društva, članice Evropske unije koja ima šta ponuditi iz svoje historije i iz svoje  savremenosti.

“Mnogi nam to osporavaju ali na nama je da čvrsto stanemo iza te vizije bolje budućnosti”, smatra Mahmućehajić.

Ministrica pravde i uprave  Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić rekla je da se ova konferencija održava po deveti put i svaki put ima u samom središtu Sarajevo u različitim kontekstima. Ona je istakla da se na konferenciji razmatraju neki lokalni ali i globalni izazovi iz sarajevske perspektive.

U okviru konferencije “Sarajevo i svijet” biće upriličene rasprave i okrugli stolovi. Danas su na programu okrugli sto “Javni gradski prostor u vremenu tranzicije”, te rasprava povodom 250 godina balade Hasanaginica u svijetu: Uz knjigu “Tajna Hasanaginice” Rusmira Mahmutćehajića (Sarajevo: Mladinska knjiga, 2022.)

Drugog dana konferencije u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine biće održan drugi raspravni sto “Obrana bosanskohercegovačke državnosti i društva: vidici i perspektive neposrednih svjedoka”, a trećeg dana u  Rektoratu Univerziteta u Sarajevu bit će razgovarano o bosanskohercegovačkoj energentskoj budućnosti.

I zadnjeg dana Konferencije, 19. maja u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu bit će održan četvrti raspravni sto “O bosanskohercegovačkoj budućnosti drugačije”.

Konferencija je organizirana uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

(Fena)

Radio AS