OV usvojilo Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2024. godinu u iznosu od 55.380.000 KM

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj 30. sjednici Nacrt budžeta Općine za 2024. godinu u iznosu od 55.380.000 KM. Nacrt budžeta bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati 21 dan, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine, te će biti objavljen i u jednim dnevnim novinama.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad, a svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za iduću godinu bude što kvalitetniji i u skladu sa potrebama građana.

Po završetku javne rasprave, nadležna općinska služba će pripremit Prijedlog budžeta za 2024. godinu o kojem će se vijećnici izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica Vijeća.

Tokom rasprave, ocijenjeno je da je budžet razvojni, ali i socijalni, a najznačajnija sredstva izdvojena su za izgradnju komunalne infrastrukture, za rekonstrukciju i izgradnju novih saobraćajnica i lokalnih puteva planirano je 7 miliona konvertibilnih maraka, a za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže više od 3,6 miliona konvertibilnih maraka.

“Kada je riječ o kapitalnim projektima izdvojit ću izgradnju objekta društvene infrastrukture u naselju Briješće, u kojem će se nalaziti prostorije mjesne zajednice, sa salom za sastanke i šalter – salom Javnog preduzeća BH Pošta, kao i poslovni prostor. Planirana je izgradnja Doma kulture u Ahatovićima, kao i izgradnja objekta društvene infrastrukture na području Dobrinje. Projekat će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a sadržavat će policijsku upravu, mjesnu zajednicu, kao i centar za aktivno i zdravo starenje. Ono što je vrlo značajno za realizaciju svih ovih kapitalnih projekata jeste značajno povećanje eksproprijacije zemljišta. Iznos za eksproprijaciju zemljišta povećan je za oko 2,2 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na raniji period”, kazala je Nejra Smajić Šahić, sekretar općinskog organa državne službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Kao i ranijih godina, planirana su značajna ulaganja u sportske sadržaje, finansijska sredstva u iznosu od 350.000 KM planirana su za izgradnju balona za malo igralište sa umjetnom travom u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, 300.000 KM za izgradnju sportsko – rekreativnih sadržaja, sportskog i dječijeg igrališta, u ulici Kenana Demirovića, u MZ “Švrakino Selo – III”, kao i drugi projekti značajni za život stanovnika općine Novi Grad Sarajevo. Stotinu hiljada konvertibilnih maraka usmjereno je osnovnim i srednjim školama za projekte za koje Općina svake godine izdvaja sredstva, od sanacije krovova, unutrašnjih prostorija i sl.

Pomoć stanovništvu Gaze i obrtnicima/trgovcima pijace “Kvadrant” na Otoci

Na današnjoj sjednici OV, usvojen je i rebalans budžeta za ovu godinu, koji je veći za pet miliona konvertibilnih maraka od planiranog. Izmjene se odnose na novčana izdvajanja za pomoć stanovništvu Gaze u iznosu od 50.000 KM, 200.000 KM za pomoć privrednicima, odnosno samostalnim obrtnicima/trgovcima čije su radnje izgorjele u požaru, koji je u nedjelju, 05.11.2023. godine zahvatio pijacu “Kvadrant”, a koji su ostali bez posla i finansija za izdržavanje svojih porodica. 

Usvojena Odluka o dodjeli općinskih priznanja

Usvojena je Odluka za dodjelu općinskih priznanja za 2023. godinu, kojom se Zlatna pojedinačna plaketa “Safet Hadžić” dodjeljuje Safetu Alibašiću, za vrhunske sportske rezultate. Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” dodijeljena je Gorskoj službi spašavanja Novi Grad Sarajevo za nesebičan doprinos u spašavanju žrtava zemljotresa u Republici Turskoj i Siriji

“Za Dan Općine, 16. decembra planirali smo uručiti nekoliko plateka i zahvalnica našim zaslužnim građanima. Komisija za odlikovanja je predložila  GSS Novi Grad koji imaju značajan udio u spašavanju stanovnika Turske u zemljotresom zahvaćenom području. Oni su bili ambasadori ne samo Novog Grada nego i cijele naše države BiH na koje smo mi ponosni i ovo je način da im uzvratimo na to što su uradili. Pored toga, naš zlatni momak u sjedećoj odbojci Safet Alibašić koji je ove godine proglašen za najboljeg igrača u Evropi je predložen za Zlatnu plaketu. Ponosni smo da mladim generacijama dajemo na neki način podršku u onom što oni rade, te će učenici 3. razreda Pete gimnazije (Zana Vazda, Sumeja Husejnćehajić, Orhan Hasić i Danin Husić) dobiti Srebrenu plaketu ‘Safet Hadžić’, a dodijelit ćemo i nekoliko značajnih zahvalnica, među kojima su i djeca koja su sakupljala  samoinicijativno pomoć za narod Turske praveći čaj i ta sredstava su proslijedili narodu Turske”, istakao je predsjedavajući OV Mirza Selimbegović.

Pojedinačna Srebrena plaketa bit će dodijeljena Sretenu Simaniću, za humanitarni rad i nesebičan doprinos stanovnicima Općine Novi Grad Sarajevo, a bit će dodijeljeno i deset zahvalnica: Edni Bašagić, mladoj sportistkinji – viceprvakinji Balkana u kategoriji kate za izuzetne rezultate i doprinos u razvoju sporta Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženju “Porodice tri plus” za osnaživanje integriteta višečlanih porodica, podršku natalitetu i porodicama sa troje i više djece, Benjaminu Mehanoviću, dječaku koji je pokrenuo i Bilalu Andeliji koji je učestvovao u humanitarnoj akciji prikupljanja novca, prodajom čaja, za stanovnike Turske u područjima pogođenim zemljotresom.

Zahvalnica će biti dodijeljena i Fondaciji “Educos” za unapređenje kulture i obrazovanja s ciljem stipendiranja uspješnih i talentovanih učenika i studenata, Tariku Muraspahiću – posthumno za izuzetan dugogodišnji doprinos u razvoju lokalne zajednice, Anesu Ličini za izuzetne sportske rezultate i promociju lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine, Smailu Ćaru za izuzetan doprinos u razvoju umjetnosti na području novogradske općine i Nedžadu Šljivi za nesebičan doprinos u stvaranju boljih uslova življenja u lokalnoj zajednici.

Usvojen Nacrt Programa rada Općinskog vijeća za 2024. godinu

Usvojen je Nacrt Program rada Općinskog vijeća za 2024. godinu i stavlja se u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Kako je kazao predsjedavajući Vijeća Mirza Selimbegović, Program se u suštini ne razlikuje u odnosu na prethodnu, međutim, Vijeće u toku godine raspravlja o svim bitnim pitanjima i pored toga što je planirano.

“Raspravljamo o svim izvještajima i informacijama koji nam dolaze od općinskih službi, mi ćemo kao što smo i do sada radili, kandidirati određena pitanja koja su od interesa za građane i mimo ovog Programa, tako da uskoro očekujemo i tematsku sjedni vezanu za rješavanje problema deponije Smiljevići”, rekao je Selimbegović.

Na današnjoj sjednici OV usvojen je i Nacrt odluke o sufinansiranju članarina u sportskim klubovima djece i mladih sa područja općine Novi Grad Sarajevo.

Radio AS