Ozvaničen sporazum o bratimljenju između opština Centar Sarajevo i Reggio Emilije

Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličen svečani prijem za delegaciju Općine Reggio Emilia iz Italije koja boravi u uzvratnoj posjeti Općini Centar, a u okviru koje je ovjeren sporazum o bratimljenju koji su prije dva mjeseca potpisali gradonačelnik Reggio Emilia gospodin Luca Vecchi i načelnik Srđan Mandić.

Sporazum je ovjeren u prisustvu predsjedavajućih općinskih vijeća ove dvije općine Mattea Ioria i Sejada Đoze.

Svečanom prijemu u ime Općine Centar prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, sekretar Općine Adelina Džanković, vijećnici Denis Challenger, Samir Fazlić i Sara Arslanagć, te brojni uposlenici općinske administracije. Delegaciju Općine Reggio Emilia predvodili su gradonačelnik Reggio Emilia Luca Vecchi i predsjedavajući vijeća Matteo Iori. Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Italije NJ.E. Marco di Ruzza.

Načelnik Mandić izrazio je neizmjernu zahvalnost Italiji koja je bila jedna od prvih zemalja koja je prihvatila i pomogla našoj domovini kada je to bilo najpotrebnije, naglasivši da se to nikada neće zaboraviti.

“Jučer ste došli u Bosnu i Hercegovinu na dan koji je najtužniji dan u historiji naše zemlje, 11. juli, dan kada je 1995. godine izvršen genocid nad Bošnjacima Srebrenice. To je dan koji je crnim slovima upisan u historiji čovječanstva. Hvala vam što ste jučer sa nama i svim građanima Bosne i Hercegovine podijelili bol i tugu. Sporazum o bratimljenju smo potpisali 9. maja ove godine, na dan koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata i Dan Evrope. Nažalost svjedoci smo da fašizam nije pobijeđen i da on i dalje živi, a obaveza svih nas je da se borimo protiv svih oblika fašizma. Danas šaljemo poruku da se strašni zločini nikada ne smiju zaboraviti i nikada nikome ponoviti. Međutim naša obaveza je i da gledamo u sadašnjost i budućnost. To je prvenstveni razlog zbog kojeg smo danas ovdje. Danas ozvaničavamo sporazum o bratimljenju naše dvije opštine. Uvjeren sa da smo posjetom i bratimljenjem sa opštinom Reggio Emilia napravili veoma značajan korak, kako za Opštinu Centar, tako i za širu društvenu zajednicu”, kazao je Mandić.

U ime Općinskog vijeća goste iz Italije pozdravio je vijećnik Challenger i poželio im dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo i Općinu Centar.

“Trenutak kada se u svijetu dijeli, kada se dešavaju globalne promjene, danas šaljemo poruku zajedništva, mira i solidarnosti. Šaljemo poruku da suživot, tolerancija i prihvatanje različitosti nema alternativu i može nam biti jedina ispravna vodilja. Država Bosna i Hercegovina, Sarajevo i Općina Centar imaju prijatelje širom planete sa kojima želi održavati i unaprijediti međusobne prijateljske i razvojne odnose. Jedino zajedno možemo naprijed”, poručio je Challenger i poželio gostima ugodan boravak u našoj zemlji.

Ambasador di Ruzza istakao je snažnu podršku Ambasade Italije bratimljenju općina Centar Sarajevo i Reggio Emilia.

“Naše države imaju jake historijske veze i to je ono što želimo njegovati i u budućnosti. Italija je ključni partner Bosne i Hercegovine te s tim u vezi pruža maksimalnu podršku Bosni i Hercegovini u njenoj stabilnosti, rastu, razvoju i prosperitetu i njenim evropskim ambicijama. Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini sa velikim zadovoljstvom i zahvalnošću podržava projekat bratimljenja dvije lokalne zajednice”, poručio je ambasador di Ruzza.

“Sarajevo je za Evropu simbol susreta, dijaloga i otpora protiv nečovječnosti. Stoga smatram da Evropa treba ubrzati proces proširenja za Bosnu i Hercegovinu. Bez Sarajeva nema Evrope. Evropski san može se nastaviti živjeti samo ako znamo vlastitu historiju, ako se znamo suočiti sa različitostima, izazovima sadašnjosti stavljajući u fokus budućnost novih generacija. Ovaj sporazum o bratimljenju je prilika da se aktiviraju projekti sa Općinom Centar Sarajevo i ojačaju veze između dva grada”, kazao je gradonačelnik Vecchi.

Radio AS