Počela kampanja da se ulice, trgovi i parkovi nazovu po bh. velikankama

Kampanja “TRGni se za RAVNOPRAVNOST” počela je danas u Sarajevu u cilju da što više ulica, trgova i parkova bude nazvano po ženama.

Organizatori kampanje i te inicijative agencija HEART koja se jedina u Hrvatskoj bavi isklučivo društveno odgovornim projektima i Woman.Comm Club, vodeći regionalni klub žena iz komunikacijske industrije, okupili su se ispred Pozorišta mladih u Sarajevu gdje su poručili da žele jačati svijest o problematici rodne nejednakosti u nazivima ulica.

Tako je naglašeno da je manje od dva posto ulica u Bosni i Hercegovini nazvano po imenima ženama. Riječ je o zabrinjavajućim statistikama, prema kojima Sarajevo ima 1,63 posto, Tuzla 2,21 posto, a Zenica tek 1,36 posto ulica nazvanih po imenima ženama. Tešanj, Bugojno i Gračanica nemaju ni jednu takvu ulicu.

“Zato je od danas u funkciji web stranica www.velikanke.ba na kojoj zainteresovani građani mogu potpisati peticiju da se recimo jedan trg u Sarajevu preimenuje po bh. velikankama ili onima koje će to tek postati. Drago mi je što se ova kampanja osim u Hrvatskoj provodi sada i u BiH”, kazala je projekt menadžerica agencije HEART Ivana Geber.

Navedena inicijativa će, kako je istakla direktorica Woman.Comm Cluba Irena Miličević Vukoja, učiniti društvo bolje za sve.

“Današnji dan će ostaviti trag u bh. povijesti i nadam se da ćemo se trgnuti za ravnopravnost za našu djecu i buduće velikanke. Kroz ovaj projekat želimo pružiti i edukaciju o tome ko su bili bh. velikani i velikanke zbog specifičnosti BiH. Smatram da su bh. velikanke učinile iskorak kroz sport, svoje hobije, edukciju, medije, društvene mreže i druge oblasti. Dajemo podstrijek da sutra svaka naša djevojčica može biti buduća Lana Pudar”, poručila je Miličević Vukoja.

Prisutni građani na događaju ukazali su da se ženama iz historije BiH pa tako ni onima koje su značajne u današnjici, ne pridaje dovoljno pažnje. Zbog toga će, kako kažu, već danas potpisati peticiju na stranici velikanke.ba.

Ovaj projekat će biti realizovan uz podršku Misije OSCE-a u BiH, fondacije CURE, Fortenova grupe s namjerom da se ujednači omjer muških i ženskih imena u procesu imenovanja ulica, trgova i parkova u Bosni i Hercegovini.

Radio AS