Počeli pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike u KS

Prvi sastanak pregovaračkih timova Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade KS o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe u KS održan je danas u Sarajevu.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo inicirao je izmjene Kolektivnog ugovora s ciljem korekcija odredbi koje su prouzrokovale umanjenja određenog prava za zaposlene koje se tiče pripravnosti za rad, te su se pregovarački timovi usaglasili u tom dijelu.

To se prvenstveno dogodilo zbog pogrešne formule pri fiskalnoj procjeni, te se javila potreba za nadopunom pravnih praznina koje su se javile u svakodnevnoj primjeni Kolektivnog ugovora.

Ostaje mogućnost da se unaprijede i pojedina prava koja u momentu potpisivanja Kolektivnog ugovora 2023. nisu bila moguća.

Sastanku su uime Vlade Kantona Sarajevo prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić, pomoćnik ministra za upravu Onahti Čerkez, te Emir Jesenković, šef Kabineta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo predstavljali su predsjednik Elvis Zornić, potpredsjednica Jasmina Lukovac i članovi Upravnog odbora Nihad Kajmović, Mahira Selimović i Amel Hamzić.

Nastavak pregovora zakazan je za ponedjeljak, 8. jula, saopšteno je iz Sindikata.

Radio AS

Odgovori