Počeli pripremni radovi za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Počele su pripremni radovi za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica. Na fotografijama možemo vidjeti da se na parkingu kod Doma zdravlja Ilidža priprema prostor gdje će biti izvođači radova.

“Ovaj projekt od izuzetne važnosti za našu lokalnu zajednicu, ali i Kanton Sarajevo u prošlosti je uglavnom isključivo korišten u izbornim kampanja, no sve se završavalo samo na praznoj priči bez konkretnih poteza i djela.

Danas svjedočimo početku pripremnih radova, a koji su startali na parkingu u neposrednoj blizini tramvajske okretnice na Ilidži. To je mjesto odakle ćemo udruženim snagama sa Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom saobraćaja KS i nadležnim ministrom Adnanom Štetom krenuti u ispisivanje historije. Neka nam je sretno!”, napisao je na svojoj Facebook stranici Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Izgradnja će koštati 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice biće 13 kilometara te će biti po deset stanica u oba smjera. U Famosu (Hrasnica) će biti okretaljka ka Ilidži.

Prije dvije godine je završena izgradnja saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice, kao i zelenog pojasa između saobraćajnica kojim će se tramvaji kretati.

Podsjećamo, ova dionica tramvajske pruge je planirana prije nekoliko decenija, a vlasti su više puta obećavale izgradnju. Međutim, konkretni koraci za realizaciju ovog projekta su poduzeti u posljednje tri-četiri godine.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razmatra dodatnu kupovinu novih tramvaja, a jedan od razloga za to jeste upravo produženje tramvajske pruge do Hrasnice. Ranije je kupljeno 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji su koštali 68 miliona KM. Isporuka ovih vozila bi trebala početi krajem ove godine.

Tokom izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, biće rekonstruirana i okretaljka na Ilidži.

Radio AS