Počinje dogradnja objekta OŠ “Zahid Baručija” u Vogošći, Ministarstvo izdvojilo 2,8 miliona KM

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovor o dogradnji objekta OŠ “Zahid Baručija” u Vogošći, s općinskim načelnikom Migdadom Hasanovićem.

Uz zajedničke napore Kantona i Općine, kapaciteti ove škole će biti prošireni s novim učionicama, prostorom za produženi boravak, kao i prostorom za stručne timove škole i trpezarijom.

“Naš prioritet je da budu ispoštovani najsavremeniji trendovi građenja, kao i da sve bude u skladu sa pedagoškim standardima i normativima. Ministarstvo je za ovu namjenu iz Budžeta KS u protekle dvije godine izdvojilo 2.800.000 KM. Ranije su vršeni i radovi na rekonstrukciji školske sale koja je preuređena u dvije učionice, kako bi se učnicima omogućilo nesmetano odvijanje nastave”, izjavila je ovom prilikom ministrica Hota-Muminović.

Uputila je riječi zahvalnosti direktoru i osoblju ove škole, jer i pored rada u trenutno nepovoljnim uslovima, ulažu dodatne napore da kreiraju topliju atmosferu za učenike.

“Ovo je škola kojoj gravitira veliki broj djece i koju učenici s radošću upisuju, a obaveza svih nas je da im omogućimo što bolje uslove i pretpostavke da nastave nizati uspjehe kao i do sada”, kazala je ministrica.

Načelnik Hasanović je rekao da Vogošća konstantno bilježi trend rasta broja stanovnika, kao i broja upisane djece u osnovne škole, što prepoznaje Ministarstvo odgoja i obrazovanja, te daje podršku unapređenju školske infrastrukture.

“Ovo je definitivno jedna od potreba naše lokalne zajednice. Zahvaljujemo resornom ministarstvu jer je iznašlo sredstva da što prije krenemo s realizacijom projekta proširenja ove osnovne škole, u skladu sa pravilima struke koji su određeni, a kako bi naši mali sugrađani dobili jedan moderan prostor i sve ono što im je potrebno za sticanje osnovnog obrazovanja. U narednom periodu nas očekuje izvođenje dodatnih radova kojima želimo obogatiti sadržaje u ovog osnovnoj školi”, naveo je načelnik Hasanović, ističući da se ovaj projekt realizuje na zadovoljstvo i radost svih Vogošćana.

Direktor OŠ “Zahid Baručija” Refik Kurtović kazao je da se na ovaj projekt čekalo dugi niz godina, a da je zahvaljujući angažmanu ministrice Hota-Muminović konačno došlo do njegove realizacije.

“Mi smo ove godine upisali rekordan broj prvačića u odnosu na prethodne godine, a već ove godine broj učenika u školi će biti veći od 700. Prostorni kapaciteti su mali, imamo trenutno odjeljenja koja nastavu pohađaju on-line, a nastava tjelesnog odgoja se odvija u sportskoj dvorani u blizini škole. S novim školskim blokom dobit ćemo puno bolje uslove da realiziramo nastavu i postižemo ciljeve u skladu sa programom rada škole”, kazao je direktor Kurtović, naglašavajući da se ova škola ponosi, a i poznata je po brojnim uspjesima svojih učenika i njihovim rezultatima koje postižu na takmičenjima u različitim oblastima.

Rok za izvođenje radova na proširenju objekta škole je šest mjeseci, a radove će izvoditi firma ITC.

Radio AS