Počinje manifestacija “Dani arhitekture”, biće predstavljen i prvi arhitektonski vodič Sarajeva

Manifestacija “Dani arhitekture” biće otvorena 15. septembra u Austrijskoj kući, ali i na drugim lokacijama, a ovogodišnja tema je Olimpijska arhitektura.

Program manifestacije danas su na konferenciji za medije predstavili osnivači, arihtekte Nedim Mutevelić, Jasmin Sirćo, Hana Pirović, kao i ovogodišnji kurator Michael Walczak, profesor sa ETH univerziteta u Cirihu.

U proteklih 15 godina kako organizuju Dane arhitekture, najviše su, kažu, ponosni što je festival regionalno poznat i priznat.

“Kroz festival su generacije studenata dodatno educirane i uspjeli smo na jedinstven način promovirati savremenu arhitekturu Sarajeva i time se pozicionirati na regionalnoj i evropskoj mapi. Kroz naš rad, indirektno utičemo na pozitivne promjene”, kazao je Mutevelić.

U okviru otvorenja jubilarnog 15. izdanja manifestacije, sutra će biti predstavljen Arhitektonski vodič Sarajeva, kojeg je izdala berlinska DOM Publishers izdavačka kuća. Na to su posebno ponosni, jer će vodič biti koristan za arhitekte i turističke vodiče.

Također će ljubitelji arhitekture imati priliku pogledati i izložbu “100 ideja za Zapadni Balkan”. Izložba će u Austrijskoj kući biti postavljena šest sedmica, a potom ide na svoje putovanje po zapadnom Balkanu.

“Izložba se sastoji od 100 različitih ideja, inspiracija o arhitekturi, dizajnu, ali i energetskoj održivosti. Simbioza svega je što su oni inspiracija onoga što je moguće da se uradi na prostoru BiH i Sarajeva”, kazao je Sirćo.

Osim arhitekata, učesnici mogu biti svi koji imaju ideje. To će tokom narednih godina manifestacije biti kontinuitet u razvoju ideja, neke će biti izložene, a neke realizovane.

Također će biti otvorena i izložba ‘Dobre vijesti: žene u arhitekturi’, koja putuje svijetom, ali za bh. izdanje dopunjena je sa četiri bh. arhitektice.

Pored ostalog, tokom manifestacije će biti otvorene još dvije izložbe, instalacija ispred Historijskog muzeja, a bit će organizirane i radionice na kojima će predavači biti renomirani arhitekti iz BiH, Evrope i regije, Albert Achammer, Johanners Tovatt, Meriem Chaban, Sarah Williams, Ruedi Baur.

Kroz predavanja će istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, sa osvrtom na obilježavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Studentsko-profesorski timovi sa Arhitektonskog fakulteta UNSA i fakulteta ETH iz Ciriha, kroz program manifestacije, izložbe, vodič, radionice, propituju kako oni kao arhitekte mogu ponovno zamisliti Sarajevo kao mjesto slobode, kako mogu oživjeti olimpijski duh Sarajeva kao, po riječima Walczaka, transformativnu silu te preispitati postojeće programe, izvore, nesavršenost.

Manifestacija 15. Dani arhitekture, koja će trajati do 22. septembra, bit će održana na više lokacija u Sarajevu: Historijskom muzeju, Omlimijskom muzeju, Urban Design Studio Vrazova, Meeting point.

Radio AS