Počinje obnova saobraćajnice na dionici Skenderija – Vijećnica – Vječna vatra

Kao što je i najavljeno prošlog mjeseca, 15. jula počet će radovi na rehabilitaciji glavne gradske saobraćajnice na dionici Skenderija – Vijećnica – Vječna vatra.

Sporazumom, koji je potpisan na tri godine, je predviđena obnova saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre u dužini od cca 2.800 metara. Projektom je predviđena potpuna obnova saobraćajnice i trotoara s obje strane ulica Obala Kulina bana, Telali i Mula Mustafe Bašeskije.

Prva faza projekta podrazumijeva radove na obnovi dionice od Skenderije do mosta Ćumurija, a planirani završetak te faze je do kraja godine.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je najavio da će se raditi i po danu i po noći. Prvo će se rekonstruisati trotoar i lijeva saobraćajna traka, a plan je da saobraćaj funkcioniše i za vrijeme radova izuzev perioda asfaltiranja.

Pored obnove saobraćajnice i trotoara, bit će izvršena ugradnja novih ivičnjaka na kompletnoj dužini, poboljšanje sistema odvodnje, ugradnja nove vertikalne saobraćajne signalizacije, te iscrtavanje nove horizontalne saobraćajne signalizacije od plastične materije. Također će biti postavljena nova gumena izolacija tramvajskih šina.

S obzirom na važnost ove saobraćajnice, kao i na činjenicu da je prosječni dnevni saobraćaj 34.700 vozila, veliki napori se ulažu na organizaciji samog saobraćaja tokom radova jer je plan da ne dođe do potpune obustave saobraćaja izuzev kada se bude asfaltirala cesta.

Saobraćajnica je posljednji put obnovljena 2006. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,4 miliona KM s PDV-om.

Radio AS