Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti počelo obilježavanje Dana grada Sarajeva

Brojnim manifestacijama danas se obilježava 6. april, Dan grada Sarajeva.

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić i predsjedavajućim Gradskog vijeća Jasminom Ademovićem, zajedno sa ostalim nivoima vlasti, položila je cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre i odala počast poginulim braniteljima grada i žrtvama fašizma, povodom 6. aprila – Dana Sarajeva.

“Svim dragim Sarajkama i Sarajlijama od srca čestitam 6. april, dan našeg voljenog Grada Sarajeva. Danas slavimo naš grad, naše ljepote, a što je najvažnije, slavimo hrabrost naših ljudi, dobrih ljudi dobrog srca i sigurna sam da će svaki naredni 6. april biti sve bolji i bolji i da ćemo dočekati sve ljepše naše Sarajevo”, kazala je gradonačelnica Karić.

“Današnji datum podsjeća nas na našu bogatu i turbulentnu historiju. Sarajevo predstavlja zajednički život. Moramo učiniti sve da zaštitimo mir, građansko društvo, da je svaki građanin na svakom pedlju BiH ravnopravan i da se uključimo u krug najrazvijenijih zemalja, a to su, prije svega, zemlje Evropske unije. To je interes BiH”, rekao je premijer Forto.

Čestitajući građanima Sarajeva Dan grada, predsjedavajući Okerić je naveo da je 6. april veoma bitan za našu bližu, ali i dalju historiju, tako da su emocije pomiješane.

“Onaj iz 1992. godine je ostavio veliki trag i veliku poruku i pouku svim građanima našeg grada”, kazao je Okerić,  koji je zaključio da su građani Sarajeva uvijek imali snage i motiva da pobijede loše stvari.

Delegacija su položile cvijeće i na Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kao i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Spomen-obilježja ubijenim policajcima u Velikom parku.

Cvijeće je položeno i na gradska groblja: Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion, bistu Vladimir Perić Valter, Spomen-park Vraca, Staro jevrejsko groblje i Spomen-obilježje ispred Općine Novi Grad.

Radio AS