Položen kamen temeljac za izgradnju Socijalne zgrade, useljenje za osamnaest mjeseci

Polaganjem kamen temeljca u ulici Čadordžina zvanično je počela izgradnja Socijalne zgrade za nezbrinute socijalno ugrožene građane i djecu bez roditelja u Starom Gradu. Zgradu će sagraditi Općina Stari Grad Sarajevo i Fondacija Hemiias i u njoj će krov nad glavom dobiti sedam porodica.

Kamen temeljac položili su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak koji će gradnju u potpunosti finansirati iznosom do 1 million KM.

Ugovor o zajedničkoj realizaciji ovog projekta Hajriz Brčvak i načelnik Hadžibajrić potpisali su 04. aprila, a pola mjeseca nakon toga položen je kamen temeljac.

“Danas smo položili kamen temeljac za četvrtu zgradu za smještaj socijalno ugroženih porodica iz Starog Grada. Investitor je gospodin Hajriz Brčvak i njegova Fondacija Hemiias, a mi smo obezbijedili zemljište i sve administrativne dozvole. Porodice za smještaj ćemo zajedno izabrati, a fokus će biti na djeci bez roditelja”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je sa partnerima dosad sagradila tri socijalne zgrade u koje je zbrinuto 27 porodica.

U toku 2020. godine Fondacija Hemiias prikupila više od 130 hiljada eura i provela brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima.

“Današnje zadovoljstvo ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Ovo treba doživjeti svaki čovjek, mnogo je ljepši osjećaj davati od uzimanja, a posebno u ovom mubarek mjesecu ramazanu, kada se dobra djela više vrjednuju. Naše je ono što damo, to je ključna rečenica i moj povod za ovo i zaista se radujem svakom sličnom projektu,” izjavio je Brčvak.

Socijalna zgrada u ulici Čadordžina će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, svi stanovi bit će dvosobni, a gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci. Zgrada će se nalaziti u neposrednoj blizini još jedne socijalne zgrade koja je u ovoj ulici sagrađena 2015. godine i u kojoj živi sedam porodica. Među njima je i samohrana majka, demobilisani borac Alisa Kavaz.

“Prije nisam imala riješeno stambeno pitanje i bila sam korisnik poprilično neuslovnih podstanarskih stanova i bilo je jako teško. Vjerujte, ne volim se ni sjećati tog perioda iza mene, ne ponovilo se. Sada živim u stanu sa svojom kćerkom, sretna sam i zadovoljna. Zahvaljujem se Općini Stari Grad i našem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je meni kao samohranoj majci i demobilisanom borcu omogućio da koristim stambenu jedinicu,” izjavila je Kavaz.

Socijalne zgrade na području općine Stari Grad prethodnih godina sagrađene su na lokacijama Baruthana, Brusulje i Čadordžina.

Radio AS