Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva finansija KS i UN Women BiH

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić danas je potpisao Memorandum o razumijevanju između Ministarstva finansija KS-a i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH (UN Women BiH). Ovaj Memorandum ranije je potpisao predstavnik UN Women BiH David Saunders.  

Današnjem potpisivanju u ime UN Women BiH prisustvovala je voditeljica Programa rodno odgovornog upravljanja Edita Miftari.  

Saradnja će se odvijati kroz različite modalitete podrške  promoviranju rodno odgovornog upravljanja javnim resursima, unapređenju efikasnosti javne uprave, te inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti u politikama i budućim strateškim planovima i aktivnostima Ministarstva finansija Kantona Sarajevo. 

“Rodne neravnopravnosti moguće je mijenjati kroz usvajanje novih pristupa i strukturalnih promjena u svim oblastima javnog života, kao i podržavanjem tih promjena, posebice u vlastitoj radnoj sredini, što je i primjer potpisivanja današnjeg Memoranduma o razumijevanju između UN Women BiH i Ministarstva finansija KS-a “, kazao je između ostalog ministar Čičić.  

Naglasio je posebnu važnost uvođenja rodne ravnopravnosti u planiranje i sprovođenje zakona i strategija, te s tim u vezi i planiranih aktivnosti Ministarstva finansija ovog kantona, posebno zbog toga što su u svim aspektima društva prisutna pitanja koja zahtijevaju rodnu perspektivu. 

“Svjesni smo generalnih nedostaka političke posvećenosti  i nastojanja za istinsko uspostavljanje ravnopravnosti  spolova, želimo to promijeniti. Radit ćemo na integraciji rodne perspektive i vjerujemo da će to rezultirati boljim odlukama, jer upravo rodno osviještena politika može ponuditi konkretne mehanizme za uvođenje višeg stepena odgovornosti u javnu upravu. Čuvajmo vrijednosti i ostanimo odgovorni i vjerodostojni”, zaključio je ministar Čičić. 

Radio AS