Potpisan Memorandum o saradnji Sarajeva i Sofije

Danas je prvi put u historiji potpisan Memorandum o saradnji Sarajeva i Sofije, glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Memorandum predviđa široku lepezu odnosa i interesa između gradova Sarajeva i Sofije i njihovih građana u oblasti kulture, turizma, smart city, sporta, mladih, a posebno infrastrukture i očuvanja kulturno-istorijskog naslijeđa, gdje se mogu preko IPA fondova realizovati zajednički projekti na obostranu korist.

Obzirom da su gradovi Sarajevo i Sofija članovi Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, gradonačelnice Karić i Fandakova razgovarale su o mogućnostima umrežavanja institucija kulture, gostovanja umjetnika i razmjeni kulturnih manifestacija, pogotovo kad je riječ o međunarodnim filmskim događajima – Sarajevo Film Festivalu i Sofijskom filmskom festivalu.

“Potpisom na ovaj dokument sa gradonačelnicom Yordankom Fandakovom, postavljen je snažan temelj za budućnost i izgradnju kvalitetnih odnosa naših gradova”, rekla je Karić.

Bugarska je prva priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, u čiju je čast prije nekoliko dana osvijetljena sarajevska Vijećnica.

Radio AS