Potpisan novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi Vlade Kantona Sarajevo novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, koji stupa na snagu danom potpisa.

Dogovorom o linearnom povećanju plata za sve državne službenike i namještenike bit će poboljšan status i primanja državnih službenika i namještenika, s obzirom na svakodnevna poskupljenja i sve skuplji životni standard u Kantonu Sarajevo.

Tekst ugovora je plod višemjesečnog zajedničkog rada predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić kazao je da je danas sa Vladom Kantona Sarajevo potpisan peti Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, koji je pregovaran u okviru dobrog socijalnog dijaloga sa dobrom voljom obje pregovaračke strane da se položaj i status državnih službenika I namještenika u KS poboljša.

“Iza nas je period pojave i širenja koronavirusa, a sada se nalazimo u periodu nekontrolisanog povećanja svih potrošačkih cijena i inflacije i te dvije pojave su otežale okolnosti, ali i pored toga uspjeli smo u toku pregovora zadržati stečena prava, vratiti ona koja su nam davno oduzeta i poboljšati određene uslove”, poručio je Zornić.

Pojasnio je da konkretno misli na činjenicu da je pregovaračkom timu bio osnovni cilj linearno povećati plaću svim radnicima u državnoj službi, što su na kraju i uspjeli.

“Napravili smo nešto novo što nema niti u jednoj drugoj grani, te povećali osnovnu plaću državnim službenicima i namještenicima i drugim zapolenicima, a da za istu nismo vezali niti nosice zakonodavne i izvršne vlasti niti druge budžetske korisnike, vratili smo povećanje osnovne plaće po osnovu ocjene rada, te proširili listu radnih mjesta po osnovu prirode posla”, ističe Zornić.

klix.ba

Radio AS