Potpisan ugovor o studiji izvodljivosti izgradnje tramvajske pruge do Dobrinje i Šipa

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je potpisao ugovor za izradu studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge na relaciji Nedžarići – Dobrinja i Željeznička stanica – Šip.

Studiju će izraditi Institut za saobraćaj i komunikacije d.o.o. Sarajevo i Društvo za projektovanje i građenje PPG d.o.o Sarajevo.

Ministarstvo saobraćaja KS na ovaj način, pored postojećih projekata, otvara mogućnosti dodatnog unapređenja javnog prevoza i širenja tramvajske pruge prema Šipu sa jedne i Dobrinji sa druge strane.  

Procedura javne nabavke provedena je u skladu sa pravilima i politikama Evropske investicione banke.

Podsjećamo, prošle sedmice je odlučeno da će tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice gradit konzorcij dvije turske kompanije Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

Gradit će se tramvajska pruga duga 12 kilometara u oba smjera, a na njenoj trasi bit će 20 stanica i dvije tramvajske okretaljke – jedna na Ilidži i druga u Hrasnici.

Novac je osiguran kreditom kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i izbor izvođača je izabran prema pravilima ove banke. Ranije je najavljivano da će gradnja koštati više od 20 miliona eura.

Radio AS