Potpisan ugovor za adaptaciju vrtića na Šipu

Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji objekta za vrtić na Šipu, u saradnji s Javnom ustanovom “Djeca Sarajeva”, potpisan je danas.

Ugovor su potpisali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i predstavnik izvođača radova “Interming” d.o.o. Sarajevo. Potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo te direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Ilda Bekrić.

Kako je navedeno ovom prilikom, riječ je o vrtiću koji je bio neophodan na ovom području. Njegov kapacitet će biti dvije grupe ili 48 djece u dobi od šest mjeseci do polaska u školu.

Ukupna cijena radova na adaptaciji novog vrtića je 119.788,73 KM, a u potpunosti ih finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, dok Općina Centar ustupa objekat na korištenje u tu svrhu.

“Mi na ovaj način pokazujemo ukupno opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da širimo predškolski odgoj i obrazovanje, te jačamo kapacitete JU ‘Djeca Sarajeva’. Ovo naselje je dugo čekalo školu i to smo riješili, već dugo čeka vrtić, a to smo evo na putu da riješimo. Veoma smo sretni što danas potpisujemo ovaj ugovor i što ćemo jedan objekt, koji je zapravo bio napušten i trenutno stoji van upotrebe, staviti u upotrebu i vratiti građanima. Ovako izlazimo u susret svim potrebama roditelja i naše djece”, izjavila je Hota-Muminović, naglašavajući zadovoljstvo što je zajedničkim radom u pripremi još jedan vrtić na području Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Đozo naglasio je važnost otvaranja novog vrtića u ovom dijelu grada.

“Nakon izgradnje osnovne škole, prošle godine smo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Javnoj ustanovi ‘Djeca Sarajeva’ predložili ovu lokaciju, zajedno je obišli i utvrdili da se ovdje mogu stvoriti uslovi za izgradnju jednog obdaništa. Nakon dugo čekanja, ovo će olakšati život svim građanima Šipa. S obzirom na to da se tu i škola, Vijeće je donijelo odluku da će se u blizini praviti i jedno ‘Ciciban’ sportsko igralište. Tako ćemo u ovom naselju i Mjesnoj zajednici upotpuniti sve sadržaje koji su potrebni građanima za kvalitetan život”, izjavio je Đozo.

Načelnik Mandić izrazio je zahvalnost ministrici Hota-Muminović na inicijativi za realizaciju zajedničkih projekata, ističući da je i ovaj projekat jedan od njih.

“Ovo je jedan u nizu od zajedničkih projekata. Vrtić je trebao biti u Osnovnoj školi ‘Šip’, ali s obzirom na to da nisu postojali tehnički uslovi, odlučili smo da iskoristimo ovaj objekat. Uz saglasnost direktorice JU ‘Djeca Sarajeva’ uradili smo dosta na rješavanju nekih od ključnih problema da objekat ispuni najbolje uslove za djecu. Ovaj projekat finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a Opština Centar će izvoditi radove, raditi nadzor, u smislu uređenja dvorišta uz vrtić. Nakon osnovne škole, Šip kao naselje koje se brzo razvija i u kojem živi mnogo mladih bračnih parova, dobit će uskoro i vrtić“, izjavio je Mandić.

Rok za izvođenje radova je četiri mjeseca, a u tom periodu će biti izvršena i nabavka neophodne opreme.

Radio AS