Potpisan ugovor za utopljavanje zgrade Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo

Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović i direktor kompanije DEBOS Amer Ljuta ranije ove sedmice potpisali su ugovor o utopljavanju zgrade Osnovne muzičke i baletske škole.

Kako su saopćili iz Općine Novo Sarajevo, riječ je o projektu koji podrazumijeva radove na toplotnoj izolaciji svih zidova, toplotnoj izolaciji krova, zamjeni svih prozora i vrata uz prateće radove, kao i ugradnju termoventila i kalorimetra. Tanović je ocijenio da je ovo jedan od većih projekata u Novom Sarajevu, a čija je vrijednost oko 830.500 KM.

“Realizacija ovog projekta podrazumijeva poboljšanje energijske učinkovitosti i uštedu energije te poboljšanje rada i boravka učenika Osnovne muzičke i baletske škole. Osim učenika ove škole, ovu zgradu posjećuju i djeca koja pohađaju predškolsku nastavu Centra ‘Vladimir Nazor’, jer je jedan sprat škole ustupljen Centru na korištenje”, istakao je Tanović te podsjetio da se na realizaciji ovog projekta radilo od 2020. kada je urađen detaljni energijski audit objekta, koji je preduslov za apliciranje na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša Kantona Sarajevo koji je i sufinansijer projekta.

Osim izrade detaljnog energijskog audita, Općina Novo Sarajevo je izradila i glavni projekat – utopljavanje građevina. Ukupna vrijednost ugovora je oko 830.500 KM, od čega je lokalna vlast izdvojila 580.000 KM, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine 126.000,00 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 125.000 KM osiguran je iz namjenskih sredstava Vlade FBiH.

Direktorica Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo Lamija Šošić naglasila je da je realizacija ovog projekta od iznimne važnosti za rad i boravak u školi, ali i zbog adekvatnog čuvanja instrumenata koji zahtijevaju određenu propisanu temperaturu u školi.

Izvođač radova istakao je da vremenski uslovi ne bi trebali poremetiti izvođenje više od 70 posto radova, koji bi trebali početi početkom januara, tokom zimskog raspusta, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.

Radio AS