Potpisani sporazumi s opštinama: Novih 2,2 miliona KM za infrastrukturno uređenje poslovnih zona

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS, koji vrši nadzor, potpisali su danas anekse sporazuma s ovlaštenim predstavnicima četiri opštine za nastavak radova na infrastrukturnom uređenju poslovnih zona na području opština Novi Grad Sarajevo, Centar, Vogošća i Hadžići.

Ukupna vrijednost danas potpisanih sporazuma je 2.266.459 KM, od čega je 632.941,15 KM za završne radove na uređenju nove poslovno–industrijske zone u Vogošći.

“Mi smo danas potpisali sporazum za sufinasiranje uređenja zapadnog pristupnog puta u novoj industrijskoj zoni, što je u biti izgradnja mosta od ulice Omladinska i rekonstrukciju dijela ulice Braće Planja, čime ćemo završiti radove na uređenju ove industrijske zone”, izjavio je Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća.

Za projekat uređenja poslovno-industrijske zone na području opštine Novi Grad Sarajevo potpisan je sporazum vrijedan 801.943,33 KM, dok je za projekat u opštini Hadžići izdvojeno 799.675,03 KM.

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar istakao je da je ministar Delić nova energija u Vladi KS kad je u pitanju privreda, te da je zahvalan za kontinuiranu podršku u rješavanju imovinsko–pravnih odnosa i infrastrukturnih uređenja u okviru IT parka “Šip”, za kojeg je u ovoj prvoj fazi sufinansiranja, Ministarstvo privrede izdvojilo milion KM.

“IT park ‘Šip’ je projekt od posebnog značaja ne samo za Općinu, nego i za Kanton Sarajevo i svaka pomoć u finansiranju izgradnje ove poslovne zone je od velikog značaja. Posebno mi jer drago da smo danas na sastanku prije ovog potpisivanja dogovorili daljnje aktivnosti na realizaciji izgradnje ove poslovne zone”, istakao je načelnik Mandić.

Ministar Delić je podsjetio da unapređenje i infrastrukturno uređenje poslovnih zona spada u red najvažnijih ulaganja jer su neke od najznačajnijih prepreka na koje nailaze investitori koji žele ulagati na području Kantona Sarajevo upravo neuređene poslovne zone, koje su investitorima vrlo bitan faktor pri odlučivanju za lokaciju ulaganja.

“U Budžetu Ministarstva privrede KS planirano je sedam miliona KM za infrastrukturno uređenje zona i ove godine nastavljamo pozitivnu praksu uvećanja ovih izdvajanja. Ovo je prvi krug potpisivanja sporazuma za sufinansiranje projekata koje nam dostavljaju lokalne samouprave i nadam da ćemo ovu praksu nastaviti i ubuduće”, izjavio je ministar Delić.

Radio AS