Potpisani ugovori s predstavnicima boračkih zadruga s područja Kantona Sarajevo

Danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora Ministarstva za boračka pitanja KS sa predstavnicima boračkih zadruga koji su ispunili sve predviđene uvjete Javnog poziva po osnovu Programa mjera za podršku boračkim zadrugama sa područja našeg kantona. 

Ugovore su potpisali direktori petnaest zadruga u okviru tri mjere i to: mjera sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo, mjere refundiranja dijela prihvatljivih troškova kupljenih sredstava za rad u prethodne tri godine, te mjere sufinansiranja – refundiranja prihvatljivih troškova kupovine sredstava za rad u 2024. godini.

Iz budžeta za ovu namjenu u 2024. godini izdvojeno je 421.749,00 KM. Prema riječima ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića, cilj je doprinijeti razvoju poslovanja i poticanju proizvodnje u boračkim zadrugama. 

“Ministarstvo već duži niz godina uspješno sprovodi projekte koji se tiču boračkog zadrugarstva, a u 2024. godini smo, osluškujući potrebe naših zadrugara obuhvatili i dvije nove mjere koje do ove godine nisu realizovane. Želio bih se zahvaliti zadrugarima što prepoznaju značaj ovog projekta, te upošljavaju pripadnike braniteljske populacije. Iz godine u godinu povećavamo budžetska sredstva za ovaj projekat, i zaista mi predstavlja veliko zadovoljstvo vidjeti da održavate zadrugarstvo na području Kantona Sarajevo”, istakao je Osmanović. 

Predstavnici boračkih zadruga su uputili iskrene riječi zahvale ministru Osmanoviću koji kroz ovakve projekte daje značaj zadrugarstvu, ali i njihovoj integraciji na tržištu rada. Produktivnije poslovanje, stabilizacija i jačanje konkurentnosti boračkih zadruga, zajednički je cilj ovog projekta, poručeno je. 

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i predsjednici boračkih zadruga sa područja Federacije BiH, koji su istakli kako je podrška Ministarstva uveliko olakšala razvoj boračkog zadrugarstva.

Radio AS