Poznat uzrok urušavanja kupole na Šehidskoj džamiji Sokolje

Uzrok pada kupole u Šehidskoj džamiji Sokolje je obrušavanje lustera, koji je sa sobom povukao dio untrašnjeg dijela kupole. Kako javljaju iz ovog džemata, obnova je počela jučer.

“Bitno je naglasiti da konstrukcija odnosno vanjska kupola (krov) nije uništena. Hvala Allahu, unutar džamije nije bilo prisutnih džematlija u trenutku pada lustera. Obzirom da je nastala šteta ogromna, mi kao džemat nismo u mogućnosti sami snositi troškove, te vas pozivamo ovim putem, koliko je ko u mogućnosti da se ugradi i da bude dio ovog hajra na bilo koji način“, kazali su iz džemata.

Najavili su iz da će uskoro obavijestiti javnost o broju žiroračuna na koji je moguće izvršiti uplatu, a da se do tada uplate i pomoć mogu izvršiti kod blagajnika Podžić Muje, kao i kod efendije.

“Također, srdačno se zahvaljujemo Medžlisu IZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Abdulgafaru ef. Velić, pomoćniku glavnog imama Elvedinu ef. Klisura koji su nas posjetili i dali svesrdnu pomoć i podršku, te imamima Medžlisa IZ koji su isto tako pružili pomoć i podršku, kao i našim vrijednim džematlijama koji su cijeli dan radili na čišćenju i sanaciji pričinjene štete. Posebna zahvala ide našem džematliji Jasminu Gluhiću i kolektivu restorana ‘SJAJNO’ koji su donirali ručak za naše vrijedne džematlije, te našem džematliji Jasminu Majstoriću koji je donirao skelu i odvozio otpad, kao i svim ljudima koji su nam dali podršku i pomoć“, dodali su.

Podsjetimo, zbog obrušavanja kupole iz džamije obavijestili da se do  daljneg obustavljaju sve aktivnosti. Također, načinjena je ogromna materijalna šteta. Kako su se rekli, nije bilo povrijeđenih.

Radio AS