Predstava “Call me God” u petak 28. juna na sceni SARTR-a

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u u petak 28. juna sa početkom u 20 sati bit će ponovo izvedena predstava “Call me God” prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumienta.

Tekst “Call me God” inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (također poznati kao snajperski napadi Beltway ) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi.

Snajperisti su bili John Allen Muhammad (u to vrijeme 41 godina) i Lee Boyd Malvo (u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

Prema riječima reditelja Gianluce Iumienta ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma. Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile. Predstava je vrlo suvremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog sa publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi.

U predstavi Igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, a scenografiju Armin Ćosić.

Rezervacije ulaznica na brojeve telefona 033 664 070, 061 850 745 ili putem maila blagajna@sartr.ba

Radio AS