Predstava “Othello” 22. juna će biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) će u subotu, 22. juna, s početkom u 20 sati biti odigrana predstava “Othello” rađena prema drami Williama Shakespearea, a u režiji Oksane Dmitriieve.

“Othello” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje  se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna ‘miroljubiva’ igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U predstavi igraju Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.

Dramaturgiju je radila Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. Predstava je nastala u produkciji SARTR-a i Kazališta Ulysses.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem e-maila blagajna@sartr.ba ili pozivom na 033 664 070 i 061 850 745.

Radio AS