Predstava “Tramvaj zvani čežnja” u subotu na sceni SARTR-a

U subotu, 27. maja s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra biće odigrana predstava “Tramvaj zvani čežnja”.

Ova drama napisana  1947. godine najpoznatije je djelo čuvenog američkog dramatičara Tennesseea Williamsa. Postavka ovog kultnog djela nastala je kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti.

U predstavi igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Matea Mavrak i Noa Jugo. Glumica Dina Mušanović o predstavi:

“Tramvaj zvani čežnja” je tekst o ljudima na prekretnici. Onim koji se na prekretnicama snalaze i onima koje prekretnice pregaze. Tu nije riječ o pozitivcima i negativcima, kao što, uostalom, u dobroj književnosti nikad i nije. Nije ni riječ o istini i laži iako se mnogo o istini i laži govori. Riječ je o ljudima koji vole i koji su spremni zavući ruku u moralni gnjilež da bi održali komadić iluzije o vlastitom dostojanstvu. Ljudima koji su spremni žrtvovati moralnost na oltaru sreće.

Ovo je predstava o nama. Uvijek smo na nekim prekretnicama, i uvijek nas te iste prekretnice pregaze. Kao Blanche Dubois, vjerujemo u dobro, ali ga se bojimo. Vjerujemo u istinu, ali je, zbog vlastite sigurnosti, rijetko govorimo. Istina nas ujeda, te rane smrde kao Filoktetove rane, ali uporno i tvrdoglavo vjerujemo da je u momentu kad se svi računi svode, istina, dobrota i nježnost nešto što će nas spasiti. Kao ni za Blanche, niko ne navija za nas.

U predstavi “Tramvaj zvani čežnja” sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni i jednako čeznemo za jasnoćom u zamagljenom svijetu. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na broj 033 664 070 ili putem maila blagajna@sartr.ba.

Radio AS