Predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” i “U posjeti kod gospodina Greena” na sceni SARTR-a

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” će sutra, 4. aprila biti odigrana u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR). U subotu, 6. aprila vas očekuje predstava “U posjeti kod gospodina Greena”.

“Moj sin samo malo sporije hoda” je nastala prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata. Dramaturginja Nejra Babić je navela:

“Predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda, a mi taj san nećemo gledati.

Branko ne hoda i nikad neće prohodati i to je tako. Prilično jednostavno. Nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti.”

Glumačku podjelu čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić. Predstava počinje u 20 sati.

Kao što je već spomenuto, publika će predstavu “U posjeti kod gospodina Greena” moći pogledati u subotu, 6. aprila u 20 sati. Nastala je prema tekstu Jeff Barona, a riječ je o autorskom projektu Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić.

“U posjeti kod gospodina Greena” je dirljiva i duhovita priča o starcu i mladiću koji se uprkos početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti postepeno zbližavaju i nalaze jedan u drugome utjehu. Govoreći o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, ova predstava nas vraća temelju svakog odnosa – komunikaciji. Onoj iskrenoj, ponekad i surovoj, ali skoro uvijek ljekovitoj. U predstavi igraju Miki Trifunov i Alban Ukaj.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem email-a blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 i 061 850 745.

Radio AS