Predstavljena Građanska povelja o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u BiH

Centar za humanitarni dijalog predstavio je danas u Sarajevu Građansku povelju o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prva Povelja građana na Balkanu koja ima za cilj poboljšati kvalitetu ponašanja stranaka, političara i javnih institucija na društvenim mrežama. Nasumično odabrana grupa građana iz cijele BiH izradila je Povelju na inovativnom četverodnevnom Forumu građana.

Povelja definira jasne standarde odgovornog diskursa društvenih medija, pozivajući sve aktere na odgovorno korištenje društvenih medija uoči izbora u oktobru.

Vođa projekta „Građanski forum za odgovornost na društvenim mrežama“ Mark Baskin je kazao da je 50 građana iz cijele BiH – Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Ljubuškog, Brčkog, Visokog, Bužima, Prijedora, Zenice, nakon četverodnevne diskusije napravilo Povelju građana BiH za odgovorno korištenje društvenih mreža, sa fokusom na izborni proces.    

Po njegovim riječima, uspjeli su artikulirati interese i potrebe građana za odgovornom komunikacijom na društvenim mrežama, bez jezika mržnje, bez diskriminacije po bilo kom osnivu.

Najavio je da će nakon ovoga uspostaviti nezavisni monitoring za društvene mreže za vrijeme predizborne kampanje.

Jedan od učesnika Foruma Marko Milinčić je kazao da su tokom četiri dana imali vremena da razmišljaju, da razviju kritičko mišljenje, da razgovaraju s ekspertima i došli su do zajedničkog konsenzusa o samoj Povelji, kako oni žele da internet prostor izgleda.

“Apelujemo na sve građane, političke aktere, medije, novinare, platforme i prije svega korisnike da pročitaju ovu Povelju, kako bi osigurali da internet prostor postane mjesto javnog pozitivnog diskursa, a bazirano na principima uzajamnog poštovanja, dostojanstva, sigurnosti u korištenju, privatnosti u djelovanju, tačnosti informacija, iskrenosti i zadovoljstva”, kazao je Milinčić.

Učesnica Foruma Bojana Naimarević je kazala da su na kraju četverodnevnog rada dobili sjajan dokument, te da su dokazali da građanke i građani BiH mogu zajedički djelovati u ostvarenju jako bitnih ciljeva i demokratskih procesa koji vode BiH ka euroatlanskim integracijama.

“U ovoj Povelji smo uspostavili određene standarde koji moraju postojati na društvenim mrežama vezane za sve bitne aktere u samom procesu. Oni se uglavnom odnose na nedjeljenje i neplasiranje neprovjerenih informacija, govora mržnje, dezinformacija, kako targetirati uznemiravanje, kako bi politički akteri trebali u svojim internim aktima i statutima da postave standarde, da se poveća transparentnost u objavljivanju…”, navela je Naimarević.

Možemo, istaknula je ona, dati svoj doprinos kako bi BiH postala zemlja demokratije u praksi, a ne samo u teoriji.

Jedan od učesnika Foruma Faris Smajić je ocijenio da su imali dobru grupu iz čitave BiH koja je obrađivala specifičnu temu koja je od velikog značaja za našu zajednicu.

“Tokom ova četiri dana smo napravili neke strandarde i za korisnike društvenih mreža koji se odnose za vrijeme izbornog procesa. Neki od njih su i da bi mi kao građani BiH, ali i korisnici društvenih mreža trebali dijeliti provjerene i tačne informacije, jer živimo u svijetu gdje imamo mnogo dezinformacija”, kazao je Smajić.

Po njegovim riječima, to je veliki problem, a posebno tokom izbornog procesa.

Ukazao je i na to da ne bismo trebali preuzimati i dijeliti sadržaj koji nije provjeren.

“Drago mi je da ćemo nastaviti da radimo na ovom projektu i na njegovoj implementaciji”, zaključio je Smajić.

FENA

Radio AS