Predstavljeno idejno rješenje novih bazena na Bentbaši

U Općini Stari Grad Sarajevo danas je predstavljeno idejno rješenje novih bazena Bentbaša koje bi trebalo uključivati otvorene i zatvorene bazene, uređene zelene površine, prostor za ležaljke i odmor i druge sadržaje.

U oktobru ove godine načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić najavio je da pokreće aktivnosti na rješavanju pitanja statusa bazena Bentbaša, te da će ovo popularno kupalište i okupljalište Sarajlija ponovo vratiti građanima.

Nepuna dva mjeseca nakon toga, u Općini Stari Grad Sarajevo danas je predstavljeno idejno rješenje novih bazena Bentbaša.

Novi koncept bazena sa brojnim sadržajima

Bentbaša je oduvijek bila omiljeno kupalište Sarajlija koje budi nostalgiju i sjećanja na prošlost i odrastanja brojnih generacija uz Miljacku. Prvobitno je kupalište bilo na plaži uz Miljacku, a kasnije je austrougarska vlast sagradila prvu narodnu banju i postavila drvene tende koje su predstavljale zaklon od okolnih kuća. Bazeni kakve danas poznajemo sagrađeni su u socijalističkom sistemu i osnovna namjena bila im je plivanje, bez prostora za odmor, ležaljke, sjedenje, rekreaciju.

Novi koncept koji je danas predstavio Studio Mrav i arhitekta Zejd Kobilica potpuno je drugačije osmišljen, u duhu vremena i modernih trendova kao tematsko i dekorativno kupalište, a istovremeno se vodilo računa o zaštićenom pejzažu i očuvanju autentičnosti prostora.

Idejno rješenje novih bazena uključuje dva zatvorena bazena – veći i manji, sa zelenom krovnom površinom, te tri otvorena bazena od kojih je jedan veći i dva manja za djecu. Na mjestu sadašnjih balona za mali fudbal nalazit će se park i zelene površine, a prostor predviđa i dosta mjesta za ležaljke, sjedenje, odmor, kao i restoran.

Zamišljeno je da se uspostavi “prirodna” povezanost bazena Bentbaša sa javnom podzemnom garažom u ulici Avdage Šahinagića kako bi se riješilo pitanje parking prostora. Od javne garaže do bazena bi se dolazilo stazom, preko postojećeg pješačkog mosta, a do samih bazena bi bio sagrađen još jedan pješački most, tako da bi se izbjeglo kretanje magistralnom cestom.

Početi izgradnju na jesen 2023. godine

Današnjoj prezentaciji idejnog rješenja novih bazena na Bentbaši prisustvovao je općinski načelnik Hadžibajrić sa saradnicima, Adnan Medić pomoćnik ministra za zaštitu okoliša pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

I pored upućenog poziva, sastanku se nije odazvao direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović.

Kako je istakao Hadžibajrić, projekat je dobro osmišljen i ukoliko se blagovremeno uključe sve nadležne institucije, izgradnja bazena počet će sljedeće godine.

“Osmislili smo projekat za koji vjerujem da može biti samoodrživ jer su planirani i zatvoreni i otvoreni bazeni. Ovaj projekat ima sve i pritom se vodilo računa o hortikulturnom rješenju sa što više zelenila, ali i sadržaja za sve generacije. Pristupit ćemo izradi idejnog projekta koji će u februaru biti dostavljen na usvajanje Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Očekujem da bude prihvaćen i da već na jesen 2023. godine počnemo sa izgradnjom bazena ukoliko se u finansiranje uključe i druge institucije u Kantonu Sarajevo, kao što je to do sada bila praksa sa izgradnjom bazena u drugim općinama”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Svi učesnici sastanka saglasili su se da se radi o izuzetno dobrom rješenju koje nudi mnoštvo sadržaja.

“Ovo je jedan od rijetkih objekata koji se gradi u zaštićenom području, a koji je ispoštovao ambijent i propisane uslove. Prema onom što je danas predstavljeno, ne vidim da ovaj projekat po bilo čemu odstupa od važećih zakonskih propisa”, izjavio je Medić, pomoćnik kantonalnog ministra za zaštitu okoliša.

“Ovo je jako dobro rješenje jer je trenutno ambijent Bentbaše narušen, a ovaj koncept to rješava i uvodi više zelenih površina. Posebno mi se dopada pristup sa organskim formama što je nešto novo i jedinstveno,” izjavio je direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara.

“Ovo je veoma dobar projekat koji daje jednu novu dimenziju cijelom prostoru i smatram da je vrlo dobro osmišljeno rješenje za nove bazene”, izjavio je direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

Na današnjem sastanku usaglašen je rok do 15.janura da svi učesnici dostave eventualne primjedbe i sugestije u pisanoj formi kako bi se nastavilo sa planiranim aktivnostima i projekat novih bazena na Bentbaši što prije ugledao svjetlo dana.

Radio AS