Premijer Uk i ministri razgovarali s predsjednikom Općinskog suda Batotićem

Premijer Kanton Srajevo Nihad Uk, ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadnić i ministar finansija Emir Dedović su s predsjednikom Općinskog suda u Sarajevu Damirom Batotićem razgovarali o temama važnima za građane Kantona Sarajevo koje su u ingerenciji ovog suda.

Jedna od njih je digitalizacija arhiva Suda, uz ocjenu da su dosadašnji poduzeti koraci u tom pravcu značajni ali da trebaju biti, zbog interesa građana našeg kantona, nastavljeni bržom dinamikom, posebno zbog toga što bi to doprinijelo boljem funkcioniranju ove djelatnosti Suda.

Rekonstrukcija šalter sale Zemljišnoknjižnog ureda i unapređenje njegovog rada bile su također teme ovog sastanka, jer je njegovo funkcioniranje posebno važno u olakšavanju pristupa građanima ovim podacima, uz smanjenje gužvi i omogućavanja kupovine taksi na licu mjesta. 

“Proces dobijanja ovih podataka i informacija vezanih za zemljišnoknjižne izvode već godinama je prepoznat kao ‘usko grlo’ u funkcioniranju ove djelatnosti Suda. Svjesni smo da se procedure ubrzavaju i olakšavaju, ali smatramo da ima prostora da ovu servisnu uslugu, koja je važna za mnoge naše sugrađane, učinimo lakšom, bržom i efikasnijom. To ćemo u narednom periodu i učiniti”, poručio je premijer Uk. 

Zajednički stav svih učesnika današnjeg sastanka je da su obim poslova i ingerencije ovog suda zaista velike, kao i da se radi o jednom od najpropulzivnijih sudova u državi ali i u regionu, zbog čega je nužno proširenje njegovih kapaciteta, a sve s ciljem postizanja njegovog efektivnijeg rada.

Radio AS