Premijera ‘Hasanaginice” Danila Marunovića večeras na Maloj sceni Narodnog pozorišta

Dramska  predstava “Hasanaginice”, autorski projekat Danila Marunovića, premijerno će biti izvedena u srijedu, 28. septembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo – “Stolaboratorija”.

Na najavnoj pres konferenciji direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić ukazao je na činjenicu da ovom pozorištu nedostaje prostor koji bi bio alternativna scena, Mala scena.

Za sad se u tu svrhu koristi neuslovan prostor radionice Narodnog pozorišta u kojem će sutra premijerno biti izvedena predstava “Hasanaginice”. Mustafić je ovom prilikom apelovao da se Narodnom pozorištu pronađe adekvatan prostor za buduću Malu scenu, te podsjetio da u Sarajevu  postoje općine u kojima nema nikakvih pozorišnih prostora.

Govoreći o predstavi, Mustafić je kazao da je Danilo Marunović predstavnik generacije akademski obrazovanih crnogorskih redatelja iz Cetinja, koji su danas stubovi kulturnog života Crne Gore.

“On nije kalkulant, nije konformista, to je čovjek s angažmanom”, rekao je Mustafić.

Marunović ističe da je “Hasanaginica” uvijek bila priča o braku.

“Ovo je brutalno iskrena predstava koja postavlja pitanje ko su danas Hasanaginice, u vremenu propitivanja statusa bračnih sloboda. Radeći ovu predstavu, uhvatili smo najsvježiji momenat u promišljanju šta je pozicija feminizma danas, nakon pokreta Mee Too ili nakon presude Johnnyju Deppu. Muško-ženski odnos danas je sve, samo ne diktiran od organizacija za ljudska prava ili pamfleta. Taj odnos je životan, dramatičan, strašan, težak  i sve samo ne harmonija”, mišljenja je redatelj Danilo Marunović.

Press konferenciji prisustvovali su i glumice Jasna Diklić, Belma Salkunić, Sanala Krsmanović Bistrivoda te glumac Mak Čengić koji su bili saglasni da je nakon ne tako jednostvnog rada urađena predstava koja izaziva zadovoljstvo urađenim.

U predstavi igraju Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović.

Autorica teksta je Ksenija Popović, scenografkinja Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Vanja Ciraj -DžuDža, autor muzike Ivan Marović i inspicijentica Irma Fetić.

FENA

Radio AS