Premijera predstave “Još uvijek smo živi” 4. maja u Sarajevskom ratnom teatru

U Sarajevskom ratnom teatru 4. maja s početkom u 20 sati biće premijerno izvedena predstava “Još uvijek smo živi” prema tekstu Nejre Babić, a u režiji Gianluce Iumenta.

“Još uvijek smo živi” je tekst koji prati živote članova jedne porodice koji nakon što ih istjeraju iz stana traže novi dom i u toj potrazi nekoliko puta “umiru”. Šta se desi ljudima koji su primorani napustiti domove, gradove, porodice, sve što vole i što im je poznato? Kako pristati na to da moraš ispočetka graditi novi život, a da prethodni nisi napustio svojom voljom. Gdje pripadaš? Kome?

Nekome je zaborav jedini način opstanka, nekome je spas u tome što se čuva za uspomene kao za sidro koje ga drži vezanog uz sve što mu je poznato i blisko. Ovo je priča o ljudima koji žive ušuškani u svojoj divnoj običnoj svakodnevici u kojoj nalaze beskrajnu radost, u kojoj porodica skupa raste iz dnevnih rutina koje naizgled ni po čemu nisu posebne. Ipak, u njih je stao cijeli svijet koji neko nasilno sruši. Zato što može.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Matea Mavrak, Davor Sabo i Sanjin Arnautović. Autorski tim predstave čine: Nejra Babić – dramaturginja, Lejla Hodžić – scenografkinja i kostimografkinja, Nedim Zlatar – autor muzike, Nedim Pejdah – dizajner svjetla, Danijel Jurišić – dizajn tona, Amina Đulović – asistentica reditelja i Naida Čelik – dizajnerica.

Reprize predstave će biti odigrane četvrtog i petog maja. Predstavu “Još uvijek smo živi” kofinansira Evropska unija kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs). Ovaj projekt ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstavu je također podržala Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) koja unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

Radio AS