Prezentovan sistem ocjenjivanja fizičke sposobnosti kandidata za 200 novih policajaca Kantona Sarajevo

Povodom testiranja kandidata na testu fizičke sposobnosti u proceduri Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo u početnom činu “policajac“, u prostorijama Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS, danas je prezentovana metodologija ocjenjivanja fizičke sposobnosti kandidata.

Prezentaciji su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, savjetnik za borbu protiv korupcije u pomenutom uredu Erik Larson, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, policijski komesar Nusret Selimović i predsjednik Komisije za izbor Džafer Hrvat. Svi su se složili da prisustvuju za građane i njihovu sigurnost izuzetno značajnom događaju.

Po okončanju provedbe ovog koncepta konkursne procedure na principu pune transparentnosti i objektivnosti tako što se po prvi put u KS primjenjuju novouspostavljeni sistemi testiranja u interesu odabira najboljih i najuspješnijih, bit će primljeno njih 200.

„Ovo je jedini način kako se može osigurati da najbolji, naspremniji i najstručniji kandidati budu zaposleni u MUP-u KS“, potcrtao je Katica.

On je podsjetio i da su mediji prošloga mjeseca bili u prilici javnosti prenijeti i demonstraciju načina provedbe ispita kandidata iz općeg znanja kroz softverski, nasumičan odabir pitanja.

“Na inicijativu Komisije za sigurnost Skupština i Vlada KS 2019. godine izmjenama i dopunama zakona o unutršnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima   obezbjedila je preduslove da se  procedura prijema novih kandidata u Upravu policije provede na krajnje transparentan način bez mogućnosti manipulacija. Ovo je pokazatelj da unapređenje društvenog sistema ide sporije ali je moguće uz dobru volju i istrajnost  osigurati procedure da najbolji kandidati budu primljeni ne samo u sektoru sigurnosti već i ostalim segmentima društva ”, poručio je Okerić.

Potcrtavajući važnost otvorenog i transparentnog zapošljavanja javnih službenika, Larson je dodao da je to krucijalni dio borbe protiv korupcije, dok je Kafedžić naglasio da ovaj važni proces ima dugoročni uticaj na sigurnost građana i sistema.

“Ovakav način postupka testiranja kandidata u službi je jačanja povjerenja građana u rad policije, a dio procesa su i druge aktivnosti, poput nabavke body kamera, čija svrha je i zaštita građana, ali i integriteta policijskih službenika”, rekao je Selimović.

Podsjećanja radi, pri kraju je i procedura usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, nakon čega će Uprava policije MUP-a KS moći raspisati još jedan konkurs, za 100 policajaca i 100 mlađih inspektora, koji će morati imati odgovarajuću struku za prijem na određeno policijsko mjesto.

Ovom prilikom, demonstrirana je i prezentacija provjere fizičkih sposobnosti kandidata.

Radio AS