Prijedlog gradonačelnice: Spomenik Tvrtku I Kotromaniću postaviti na trotoar kod SCC-a

Od ranije je poznato da će u Sarajevu biti podignut spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Spomenik je spreman, ali čeka na konačnu lokaciju.

Danas je gradonačelnica Benjamina Karić otkrila da će Gradskom vijeću predložiti da se spomenik postavi na Marijin Dvoru, tačnije na trotoaru odnosno “ostrvu” prekoputa tržnog centra SCC.

Prvobitna predložena lokacija za spomenik Tvrtku I bila je ona u parku iza zgrade Predsjedništva BiH. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje o ovoj lokaciji.

Zatim je Gradsko vijeće predložilo lokaciju ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tik uz repliku srednjovjekovnog stećka. Međutim, prema današnjoj izjavi gradonačelnice Karić, zaključujemo da postoji i treća, nova opcija lokacije za spomenik prvom bosanskom kralju. Ni ova lokacija nije konačna, te nam ostaje da uskoro saznamo gdje će bronzani Tvrtko I Kotromanić biti postavljen.

Kako je Karić ranije istakla, kralj Tvrtko za našu zemlju je jedna od najznačajnijih figura i potvrda njenog državnog kontinuiteta i suvereniteta, a spomenik je izgrađen u bronzi. Inače, spomenik kralja Tvrtka kreacija je profesora i akademskog kipara Stijepe Gavrića.

“Nagrađeni rad vjerno prikazuje snažan lik i autoritet kralja, s podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja. Mač za pasom simbolizira spremnost na borbu, a štit s ljiljanima na odbranu države Bosne”, objasnila je gradonačelnica Karić.

Radio AS