Privode se kraju pripreme za gradnju kružnog toka na Kobiljoj Glavi

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović potpisali su danas Sporazum o finansiranju projekta izmještanja cjevovoda na lokalitetu planirane kružne raskrsnice na cesti M18 u naselju Kobilja Glava.

Radi se o realizaciji dugoočekivanog projekta na lokalitetu Vogošće, gdje će se postojeća raskrsnica na Kobiljoj Glavi zamijeniti jednim modernim kružnim tokom. Projekt realizuju Općina Vogošća i JP „Ceste FBiH“. 

“Ovo ministarstvo će svoj doprinos u realizaciji ovog važnog projekta dati kroz izmiještanje vodovodnih cijevi koje se nalaze na ovom dijelu ceste. Napravljen je elaborat, dobivena suglasnost preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ i zajedno s općinom Vogošća krećemo u izgradnju. Radi se o vrlo frekventnoj putnoj dionici u KS kojom, prema projekcijama, svaki dan prometuje oko 20 000 vozila”, istakao je Bošnjak te dodao da Ministarstvo i komunalna preduzeća na ovaj način žele dati svoj doprinos u unapređenju saobraćaja na ovom lokalitetu.

Općina Vogošća je već poduzela sve prethodne aktivnosti u dijelu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, izrade projektne dokumentacije, kao i dislokacije spomen-obilježja na trasi buduće kružnog toka.

“Drago nam je da smo uspjeli riješiti problem izmještanja vodovodne infrastrukture na ovom lokalitetu i zahvaljujemo se resornom ministarstvu što se uključilo i usmjerilo sredstva za ovu namjenu. Svjesni smo kolike su gužve na ovoj dionici i nadamo se brzom početku, kao i okončanju gradnje ovog kružnog toka. Ovo će nesumnjivo ubrzati saobraćaj, te povećati sigurnost i komunikaciju na ovoj dionici”, istakao je Hasanović.

Ukupna investicija će iznositi nešto više o milion KM. Slijedi potpisivanje sporazuma s “Cestama Federacije BiH”, a do kraja ovog mjeseca očekuje se raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova.

Radio AS