Projekat “Mladi bez granica” implementiran u četiri bh. grada: Priča o saradnji mladih

Mladi bez granica, projekat Evropske unije u BiH koji je implementiran u četiri grada u Bosni i Hercegovini, završava danas u Sarajevu.

Tokom manifestacija u Ljubuškom, Kaknju, Ugljeviku i Prnjavoru, koje su okupile mlade tih i susjednih opština i gradova, nastojalo se kroz panel diskusije, umjetničke radionice i performanse razgovarati o EU integracijama i vrijednostima, ali i povezati mlade ovih sredina u zajedničkom aktivnostima.

Učesnici projekta iz Banje Luke, Prnjavora, Tuzle, Ugljevika, Mostara, Ljubuškog, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, okupili su se danas u Sarajevu i uživali u finalnom događaju, skupa sa predstavnicima partnerskih organizacija koje su učestvovale u projektu.

“U našem udruženju ovakve aktivnosti posebno volimo da radimo, jer kroz njih ispoljavamo svoju želju za zajedništvom, tolerancijom i društvom koje ne diskriminiše mlade i druge građane u BiH. Naročito je pohvalno jer se kroz ove aktivnosti daje veći prostor za mlade da kažu šta misle, ali pogotovo i za umjetnike da kroz igrokaz, slikanje ili muziku ostave svoj lični pečat i ukažu na prisutnost mladih u Bosni i Hercegovini”, rekla je Suzana Dušanić, omladinska koordinatorica omladinske grupe ORC Tuzla.

Cilj projekta bio je uključiti i educirati mlade putem kulturnih radionica koje zaranjaju u različite umjetničke forme. Radionice su vodili iskusni profesionalci, a obuhvatile su uličnu umjetnost, slikarstvo, muziku i pozorište. Poseban fokus stavljen je na važnost aktivizma mladih u jačanju demokratije i pokretanju pozitivne društvene transformacije.

Projekat je bio odlična prilika za mlade da provedu jedan dan na drugačiji način i da se upoznaju sa nekim za njih možda novim vidom umjetnosti kao i da upoznaju mlade ljude iz svog okruženja. Završni događaj u Sarajevu naglasio je postignuća mladih koji su sudjelovali u projektu i pokazali svoja umijeća u muzici, flashmobu i stand up komediji.

“Cijenimo podršku Evropske unije našem radu i iznimno smo zahvalni što ste prepoznali da je ulaganje u mlade i kulturu jedan od ključnih koraka prema evropskim standardima. Vjerujemo da kultura i umjetnost imaju poseban način uticaja na promjene u zajednici”, rekao je Sabahudin Gluhović, profesionalni pozorišni izvođač iz Mostara.

Mladi bez granica #YouthWithNoBarriers nije samo pružio platformu za kreativno izražavanje, već je i potakao dijalog o evropskim integracijama i važnosti mladih u tom procesu.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini tim projektom nastavlja podržavati inicijative koje doprinose povezivanju i aktivizmu mladih. „Mladi bez granica“ realizuje se uz učešće nevladinih organizacija. U projektu su učestvovali mladi iz 14 opština i gradova, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radio AS