Promocija dokumentarnog filma o Sarajevu “Vidiš li ovaj grad…” najavljena za februar

Dokumentarno-igrani film „Vidiš li ovaj grad…“, pod okriljem Bostel produkcije, ulazi u svoju završnu fazu, a scenario i režiju ovog filma o Sarajevu potpisuje sarajevski novinar Admir Beganović.

Film, čija je tema glavni grad Bosne i Hercegovine, kako kaže autor, ulazi u „mirnije vode“.

“Skoro pet godina radimo na filmu. Korona je usporila tempo, ali i privatne i poslovne razne opstrukcije koje su pratile mene i ekipu. Kao da nekome nije stalo da se film završi. Ali o tome drugi put. Film je jedna lijepa priča o Sarajevu, od njegovog nastanka do današnjih dana, sa mirisom arhaizma, ali i novih aroma. Priča o multietničnosti, o gradu i ljudima. Osim dodira starog i novijeg Sarajeva u filmu se pojavljuju ljudi koji su u svom segmentu djelovanja obilježili jedno vrijeme značajno za Šeher ali i ‘obična raja’. U razumnim intervalima pojavljuju se Halid Bešlić, Vahidin Musemić, Dragan Vikić, Gordan Muzurović, Emir Hadžihafizbegović, Abdulah Sidran, Hadis Zubanović i mnogi drugi ali i vozači, trgovci, djeca Sarajeva…”, kazao je autor.

Beganović je dodao da je Sarajevo priča koja ne može biti do kraja ispričana, saopštila je produkcija.

“Uvijek ga je malo, ali odgovorno tvrdim da je ‘Vidiš li ovaj grad…’ najkompletnija do sada. Film je preskupa priča, ali snalazimo se. Nedostaje jos malo novca, ali izgurat ćemo”, dodao je Beganović.

Promocija filma “Vidiš li ovaj grad…” očekuje se u februaru 2023. godine.

Radio AS