Prvi put ozvaničeno povezivanje gradova Sarajeva i Prištine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu “Žene, mir i sigurnost”.

Tokom susreta sa kosovskom predsjednicom istaknuto je da jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiramo ključne korake za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana. Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosovo.

“Tim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta”, istakla je Karić te predsjednici Osmani Sadriu poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova. Karić se susrela i sa gradonačelnikom Prištine Perparim Ramom, čime je po prvi put ozvaničeno povezivanje prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

“Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove i otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu”, kazala je Karić.

Obraćajuči se učesnicima Međunarodnog foruma “Žene, mir i sigurnost” Karić je poručila da aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do još veće njihove zastupljenosti u sve sfere društvenog života.

“Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas”, rekla je Karić.

U pratnji gradonačelnice bio je gradski vijećnik Samir Bejić, saopšteno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Radio AS