Radićeva ulica će djelimično biti zatvorena tokom trajanja SFF-a

Radićeva ulica u Sarajevu će djelimično biti zatvorena tokom trajanja 28. Sarajevo Film Festivala, odnosno od 12. do 19. augusta, zbog održavanja manifestacije Festival u Centru.

Ovu informaciju je na jučerašnjoj press konferenciji naveo načelnik Općine Centar. Za organizaciju ovog događaja navedena općina je iz budžeta izdvojila 50 hiljada KM.

“Sarajevo Film Festival, kao i Festival u Centru, manifestacije su od posebnog značaja za Općnu Centar jer se najveći broj festivalskih aktivnosti realizira upravo na području ove lokalne zajednice. Projekt Festival u Centru realizovat će se za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, od 12. do 19. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice koja bi u budućem periodu trebala biti pretvorena u pješačku zonu”, rekao je Mandić.

Za vrijeme trajanja festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do jedan sat iza ponoći.

“Festival u Centru je osmišljen po uzoru na ulične festivale umjetnosti, savremenih manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva. festivalske aktivnosti ujedno potiču turističku promociju lokaliteta te umrežavanje i ekonomsku podršku malim preduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Festivalske aktivnosti će biti organizirane na način da ne ometaju stanare okolnih stambenih zgrada u Radićevoj ulici”, dodao je.

Ova manifestacija ima dosta širi značaj od samog uličnog festivala, jer predstavlja uvod i svojevrsnu probu za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu. Sedmodnevno zatvaranje ulice za saobraćaj će ujedno pokazati sve prednosti i mane njene trajne transformacije u pješačko-parkovsku zonu. Prošle godine je najavljeno moguće trajno zatvaranje ove ulice. Izrada idejnih rješenja je planirana kroz intenzivne konsultacije s građanima.

Radio AS