Radovi iluminacije dijela ulica Maršala Tita i Ferhadija u završnoj fazi

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sejad Đozo, dopredsjedavajući Općinskog vijeće Stari Grad Damir Faruk Saračević, vijećnici Šejla Pita Uzunović i Dragan Stevanović, te načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić obišli su radove na iluminaciji dijela ulice Maršala Tita i Ferhadija.

Radovi se nalaze u završnoj fazi i njihovo okončanje planirano je do kraja godine.

Kroz ovaj projekt izvršena je zamjena zastarjelih visokotlačnih natrij svjetiljki energijski efikasnom LED rasvjetom sa dodatnom kontrolom baziranom na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Nova rasvjetna tijela su postavljena na zatege i sajle visoko iznad ulice. Pored uličnog osvjetljena postavljena su i manja rasvjetna tijela koja naglašavaju i otkrivaju ljepotu vertikalnih dijelova i ukrasa fasada svih objekata.

Kako je istakao ministar Hadžiahmetović realizacijom navedenog projekta centralna jezgra grada Sarajeva će biti osvjetljena tehnološki savremenom i energijski efikasnom LED rasvjetom, čime će se ostvariti značajne uštede.

Ministar Hadžiahmetović je ujedno iskazao zahvalnost Švedskoj koja pruža podršku Vladi Kantona Sarajevo pri realizaciji projekata u oblasti energijske efikasnosti.

„Aktivnosti na ovom projektu su započete dok sam bio ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Na ovaj način Sarajevo se pridružilo evropskim metropolama u kojima je instalirana najmodernija rasvjeta. U općini Centar ćemo nastaviti sa ugradnjom moderne javne rasvjete i vjerujem da ćemo sa našim partnerima UNDP-om napraviti značajne iskorake u ovoj oblasti“, naglasio je, ovom prilikom, načelnik Mandić.

Podsjećamo da su sredstva za ovaj projekt obezbijedile Vlada KS i Švedska u jednakom omjeru, dok je implementator projekta Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Izvođač radova je Konzorcij firmi Malcom d.o.o. Sarajevo, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla.

Radio AS