Razmjena studenata – bogato iskustvo mladih iz Bosne i Hercegovine

Jedno od najljepših perioda života mladog čovjeka koji nastavlja školovanje nakon završetka srednje škole zasigurno je studiranje. Ono nosi mnogo izazova sa sobom, ali i odricanja te je istina da je studentski život pun uspona i padova, ali ako student odabere da će na putu do dolaska diplome podnijeti sve ono, i dobro, i loše, na što nailazi i uspjeti savladati sve prepreke, na kraju će i ubirati divne plodove. Jedni od takvih plodova tokom studiranja su i studentske razmjene.

Odlična životna iskustva ‒ putovanja i programi razmjene studenata pružaju izvanredne prilike za stjecanje novih vještina, znanja, ali i mogućnosti upoznavanja novih ljudi i istraživanja drugih kultura. Studenti mogu osjetiti kako takvo iskustvo obogaćuje osobni i akademski život te kako doprinosi razvoju i obogaćuje razumijevanje društva, a upravo jednu takvu divnu priču donosimo u nastavku.

Dia Bičakčić, studentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i stipendistica Bosana Fondacije, imala je priliku u jednoj akademskoj godini (2022/2023) biti na dvjema razmjenama studenata, i to u Rimu i Rijeci.

Zahvaljujući Erasmus programu mobilnosti studenata, jesenji semestar akademske 2022/2023. godine master studija psihologije završila sam na talijanskom Univerzitetu “Tor Vergata” u Rimu. Predavanja su bila na engleskom jeziku, a istovremeno mi je bio omogućen i besplatan online kurs talijanskog jezika. Profesori su bili izuzetno susretljivi i korektni.

Dvosoban stan u neposrednoj blizini rimskog Koloseuma dijelila sam sa prijateljima, također Erasmusovim stipendistima iz Sarajeva. Smještaj smo pronašli i rezervisali prije nego što smo otputovali u Rim, tako da smo odmah počeli funkcionisati kao tim. Zahvaljujući njima, svoje prvo duže odvajanje od porodice prošlo je mnogo bezbolnije. Upravo zbog toga, jedna od mojih preporuka za buduće stipendiste bila bi da se pokušaju povezati sa studentima istog fakulteta, grada ili države, kako u ovu avanturu ne bi zakoračili potpuno sami. Ali, kako god, svako na svoj način, u potpuno novoj sredini, bio u grupi ili ne, nadogradi sebe i osjeti šta znači samostalnost i samopouzdanje.

Prevoz metroom ili podzemnom željeznicom, do fakulteta i nazad, također mi je bilo novo iskustvo. Zahvaljujući Erasmusu, ostvarila sam brojna poznanstva i razmijenila znanja sa studentima širom svijeta. Uspjela sam nešto novca i uštedjeti, pa slobodno vrijeme iskoristiti na turistička putovanja u Napulj, na Siciliju i Maltu, kao i u Estoniju i Latviju.

Mislim da sam za šest mjeseci boravka u jednom od najljepših gradova svijeta uspjela upoznati ono najvažnije što nudi. Šetajući njegovim ulicama putovala sam kroz vrijeme i trudila se da fotografijama ovjekovječim bar djelić te ljepote.

Lično sam se uvjerila zašto svi putevi vode u Rim.

Tokom studiranja u vječnom gradu, koristeći jedinstvenu priliku u svom životu, ukazala mi se još jedna mogućnost ostvarenja mobilnosti u Republici Hrvatskoj u sklopu CEEPUS programa za naredni, ljetni semestar. Bez mnogo razmišljanja, zahvaljujući već prethodnom iskustvu, mnogo sigurnija u sebe, aplicirala sam i veoma brzo uslijedio je pozitivan odgovor. Primljena sam na Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Ovaj put bez tima, sama iz Italije stižem u Rijeku, najveću hrvatsku luku. Jedina prednost bila je ta što sam u Rijeci boravila već nekoliko puta turistički, tako da sam grad dobro poznavala. Ponovo sam mogla uživati u mediteranskoj klimi i u gradu bogate istorije i kulture. Sve ostalo bilo je novo i drugačije. Prvi put boravila sam u studentskom domu, tačnije, studentskom naselju Trsat, najmodernijem i najljepšem u Hrvatskoj, izgrađenom 2016. godine, dok mi je fakultet bio u njegovoj neposrednoj blizini. Tokom studiranja u Rijeci, pored novih poznanstava, stekla sam i mnogo praktičnog iskustva. Posebno bih istakla iskustvo praktičnog rada u Županijskoj specijalnoj bolnici “Insula” na Rabu kao i rad sa djecom u osnovnoj školi, a sve u sklopu kolegija Klinička procjena. Takva vrsta prakse bila je od izuzetne važnosti za moj dalji napredak u struci.

Zahvaljujući Bosana Fondaciji, koja mi je tokom ovog procesa bila vjetar u leđa, uspjela sam ostvariti svoje ciljeve i biti jedna od onih sretnika kojima se pružila prilika živjeti i studirati u dva prelijepa grada, i to u jednoj akademskoj godini. Obje razmjene su me obogatile, kako novim iskustvima, tako i novim prijateljima. Toplo bih preporučila svima da apliciraju za razmjenu studenata i da budu dio ovog nezaboravnog iskustva.

(Dia Bičakčić)

Radio AS