Sajam srednjih škola i vještina privukao veliki interes učenika i javnosti

Više od 40 škola iz Kantona Sarajevo okupilo se danas na Sajmu srednjih škola i vještina kako bi predstavile svoj način rada i privukli učenike koji završavaju osnovnu školu da obrazovanje nastave baš kod njih. Interes za ovom vrstom događaja je velik, a dobru posjećenost nije spriječila ni kiša koja je padala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji sa Zajednicom srednjih škola organiziralo je Sajam srednjih škola i vještina kako bi se promovisalo srednjoškolsko obrazovanje u kantonu.

Manifestacija se održava na platou ARIA mall (bivši BBI centar) od 14 do 19 sati. Jednodnevni Sajam srednjih škola i vještina omogućava svakoj od 43 srednje škole da prezentira svoj način rada i funkcioniranja, osnovne djelatnosti koje obavljaju, način na koji su povezane s poslodavcima i konkurentnost na tržištu rada nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Muminović – Hota istakla je da je ovo treći sajam ove vrste i da učestvuje više od 40 srednjih škola registriranih u Kantonu Sarajevo.

“Ovo je prilika za učenike devetog razreda osnovne škole i njihove roditelje da malo pogledaju šta se to sve nudi u našim srednjim školama, koji su sve nastavni programi, koja se znanja i vještine mogu steći i kakve su mogućnosti za dalje obrazovanje. Prilika je ovo i za učenike srednjih škola da se malo druže i uporede, da vide šta mogu popraviti, da naprave zdravu konkurenciju na bazi koje će skupa cvjetati i rasti. Samo tako možemo stalna poboljšanja praviti“, kazala je Muminović – Hota.

Među izlagačima na današnjem sajmu bila je i Maarif Schools of Sarajevo, a direktor Školskog centra te ustanove Sanel Mušović je za Anadoliju kazao da na štandu otvaraju svoja vrata budućim srednjoškolcima.

“Vjerujemo da za njih imamo sjajnu obrazovnu priču koja se sastoji od lepeze izbora koji obuhvata nacionalni program Kantona Sarajevo, Cambridge program i IB diploma program. Tri kurikuluma u jednoj gimnaziji, pod jednim krovom je nešto što je jedinstveno u Kantonu Sarajevo, ali i šire. To je najveće bogatstvo Maarif škola i to najbolje potvrđuje naša prva generacija maturanata. Maarif škole je relativno mlada obrazovna ustanova i već bilježi značajne uspjehe i ostavlja značajne tragove“, kazao je Mušović.

Na štandu Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo su nas dočekali učenici ove ustanove koja ima bogatu historiju. Učenica trećeg razreda Sabrina Vehab je istakla da su veoma zadovoljni odzivom učenika na samom početku sajma.

“Naš cilj je da predstavimo medresu kao odgojno-obrazovnu ustanovu koja svojom dugotrajnošću pokazuje svoj uspjeh i definitivno je pravi izbor za osnovce koji odluče da se školuju u srednjoj škole ove vrste“, kazala je Vehab.

Na štandu Gimnazije Obala danas je veoma veselo uz muziku i pjesmu, a učenica drugog razreda te škole Amna Osmanović je istakla da je upravo dobar ambijent i dobri međuljudski odnosi to što krasi njenu školu.

“Danas sam ovdje da svoju školu predstavim u najboljem svjetlu i da privučemo što više učenika da se upišu baš u našu školu. Jako smo zadovoljni odzivom djece na sajmu“, kazala je Osmanović i dodala da Gimnazija Obala nudi učenicima čak osam izbornih područja.

Radio AS