Sarajevo Business Forum: Dodijeljene tradicionalne nagrade Sarajevo Business Bridge

U okviru Sarajevo Business Foruma, održana je ceremonija dodjele tradicionalnih nagrada Sarajevo Business Bridge koje su uručili direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović i ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Naš proslavljeni fudbaler Edin Džeko dobio je priznanje kao brend ambasador i promotor Bosne i Hercegovine. Džeko je u svom video obraćanju rekao da je to priznanje velika čast za njega i njegovu  porodicu.

“Gdje god smo živjeli, bilo u Češkoj, Njemačkoj, Engleskoj ili sada u Italiji, uvijek sam bio veoma ponosan na svoje korijene i spreman pomoći svojoj zemlji na bilo koji način. Zahvaljujem se žiriju i organizatorima Sarajevo Business Foruma što su prepoznali moj trud tokom godina na terenu, ali i van njega. Želim svima uspješan forum i nadam se da ću vidjeti mnoge investicije u mojoj domovini BiH u vremenu koje je pred nama”, rekao je Džeko.  

Nagradu “Posao godine”, koja se dodjeljuje poduzećima koja posluju u regiji jugoistočne Europe i koja su pokazala značajan rast, dobio je Studen & CO Holding.

Nagradu “Poslodavac godine za mlade” za iznimnu predanost zapošljavanju, razvoju i zadržavanju mladih talenata dobila je kompanija Klika, dok je nagradu “Social Impact Award” ove godine dobila Ženska mentorska mreža / Women’s Mentoring Network za iznimnu predanost u stvaranju pozitivnih promjena u svijetu.

Nagradu za “Poslovni potez godine” dobio je BH Tech Lab BH Telecoma za kreativan i napredan rad i doprinose održivom razvoju.

U uvodnom dijelu SBF-a putem video linka učesnike foruma pozdravio je i Olivér Várhelyi, komesar EU za susjedstvo i proširenje koji je istakao posvećenost EU ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

“EU je pripremila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj prikupiti 30 milijardi eura. Da bi se plan implementirao, EU se oslanja na Investicioni okvir za Zapadni Balkan, a koji je vodeća regionalna investicijska platforma. Jedna od novosti ove platforme je Garantni fond za Zapadni Balkan koji će se početi razvijati u ovoj godini i od kojeg se očekuje da skupi 20 milijardi eura iz privatnih i javnih izvora”, rekao je  Várhelyi i dodao da investicije jesu ključne za privredni razvoj regiona, te da je zajedničko regionalno tržište ključno za ekonomski razvoj i kreiranje radnih mjesta.

Prvog dana 12. Sarajevo Business Foruma učesnici će imati priliku čuti zanimljive panele, upoznati se sa  najnovijim trendovima u sektorima svojih industrija, te će se raspravljati o načinima na koje se mogu suočiti s izazovima i iskoristiti prilike za stvaranje održive i profitabilne budućnosti.

Radio AS