Sarajevo jutros prekriveno gustom maglom, zrak umjereno zagađen

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo u srijedu je osvanuo u gustoj magli, dok su okolna brda i planine obasjane jesenjim suncem.

Iako je kvalitet zraka jutros i posljednjih dana umjereno zagađen u odnosu na posljednje dvije sedmice kada su zabilježena prekoračenja priopisanih graničnih vrijednosti, i dalje je prisutna jutarnja magla koja u pojedinim dionicama uz rijeke i u dijelovima Sarajeva smanjuje vidljivost.

Fotorepoter AA zabilježio je prizore magle koja je ispunila veći dio sarajevske doline, dok je situacija nešto bolja u staroj gradskoj jezgri.

Nakon samo desetak minuta vožnje, iz guste magle i smoga se izlazi na izletišta na kojim građani mogu uživati u čistom zraku, suncu i šarenim pejzažima jeseni.

Siva boja smoga u posljednjih nekoliko godina postaje prepoznatljivo i sumorno ruho u kojem Sarajevo dočekuje zimu.

Posebno je taj problem izražen od novembra do januara, kada se Sarajevo nerijetko nađe i na listi najzagađenijih gradova na svijetu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da kako vrijeme bude odmicalo, svaka stabilizacija atmosfere će u narednom jesenje-zimskom periodu garantovati i brže narušavanje kvaliteta zraka.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS