Sarajevo Olympic Week: Promocija olimpijskih vrijednosti u čast 40. godišnjice ZOI ’84

Projekat obilježavanja 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine započeo je sinoćnjim promotivnim događajem u Vijećnici, održanim u okviru manifestacije “Sarajevo Olympic Week” koja će u narednim mjesecima promovisati olimpijske vrijednosti i sportski i kulturni život u Sarajevu.

“Sarajevo Olympic Week” organizira se pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Olimpijskog komiteta BiH, a poseban doprinos manifestaciji će dati promotori projekta kao što su Jure Franko, Amel Mekić, Larisa Cerić i dr.

Predsjednik “Sarajevo Olympic Weeka” Din Pehlivanović u izjavi za Fenu naglašava da je oko 150 zvanica prisustvovalo sinoćnjoj promociji, te da je do septembra planirano održavanje nekoliko događaja s ciljem promocije sporta i olimpijskih vrijednosti. U septembru je u saradnji sa Sankaškim savezom BiH i sankašem Mirzom Nikolajevom planirano održavanje škole sankanja.

“Glavnom eventu koji je planiran za 2024. i imat će sedam dana sadržaja, prethodit će nekoliko manjih događaja. Glavni događaj će obuhvatiti promocije sportova u dijelovima Sarajeva, kao i obilježavanje olimpijskih lokacija koje su bila popularne 1984. godine. Ključna je promocija u gradu, ali nećemo sigurno zapostaviti planine”, rekao je Pehlivanović.

Projekat će široj publici približiti olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo, poštovanje, fair-play i jedinstvo. Manifestacija postavlja sebi za cilj da uspostavi saradnju s ostalim gradovima i općinama koje imaju potencijalne resurse za širenje vrijednosti olimpizma, s intencijom stvaranja saradnje s obrazovnim institucijama kako bi dali konkretan doprinos društvenoj zajednici.

Radio AS