Sarajevo ove godine domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade

Sarajevo će od 28.06. do 03.07.2022. godine biti domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade “Bosna i Herzegovina 2022”. Zadovoljstvo da najave ovo najprestižnije takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola u ovom dijelu Evrope imali su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Oni su danas upriličili prijem za nagrađivane učenike koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike na nivou većem od kantonalnog te predstavnike Udruženja matematičara KS. Glavna tema susreta bila je upravo predstojeća matematička olimpijada.

Kako je navela ministrica Hota-Muminović, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS na ideju predsjedavajućeg Okerića sredinom prošle godine započelo je razgovore o održavanju takmičenja ovog formata. U saradnji sa Udruženjem matematičara KS započete su aktivnosti na dobijanju domaćinstva za ovo takmičenje.

“S obzirom da se domaćinstva za ovakva takmičenja planiraju po par godina unaprijed, naši partneri iz Turske, Sjeverne Makedonije i Albanije su nam izašli u susret i pomjerili vrijeme svojih domaćinstava kako bi Sarajevo ove godine ugostilo najbolje mlade matematičare regiona. Ovom prilikom se želim zahvaliti našem Udruženju matematičara Kantona Sarajevo, bez kojih sigurno ne bi ovo bilo moguće”, navela je ministrica Hota-Muminović.  

Kako je dodala, Juniorska balkanska matematička olimpijada je događaj na kojem učestvuju timovi iz 11 balkanskih zemalja (Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Moldavija, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska), a na kojem mogu uzeti učešće i timovi iz nebalkanskih zemalja.

“Analizirajući dosadašnja takamičenja, uvidjeli smo da o kvalitetu takmičenja najbolje govori da na takmičenju bude jednak broj gostujućih timova broju timova zemalja regiona. Organizacija takmičenja predstavlja izazov za našu zemlju, ali sam sigurna da će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Udruženje matematičara KS partnerskim odnosom na realizaciji ovog takmičenja nadmašiti sva očekivanja, i uspjeti realizirati događaj kakav je potreban našim učenicima i Sarajevu”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Prema njenim riječima, ovo je samo jedan u nizu planiranih događaja u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u ovoj godini.

“Ovom prilikom želim poručiti građanima naše zemlje, da radimo na jačanju i promociji nauke, a da naše Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu moramo vratiti položaj značajnog naučnog i kulturnog mjesta na mapi Europe i svijeta”, zaključila je ministrica Hota-Muminović.

Predsjedavajući Okerić kazao je da su učenici, takmičari iz matematike, kao i mnogi drugi prije njih pozicionirali BiH i KS na mapu najtrofejnijih zemalja na takmičenjima u znanju.

“To je posebna obaveza i čar za sve nas. Hvala našim učenicima i nastavncima na dosadašnjem angažmanu i predstavljanju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine na najbolji način, u smjeru znanja i nauke”, naveo je Okerić.

Senada Kalabušić, predsjednica Udruženja matematičara KS i profesorica na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu izrazila je zahvalnost ministrici Hota-Muminović, predsjedavajućem Okeriću i Vladi KS, koji su prepoznali značaj ovoga takmičenja. Potcrtala je da je ulaganje u obrazovanje investicija, nikako trošak, te da je to prepoznato u Vladi i Skupštini KS.   

“Zahvaljujući njihovoj podršci, mi ćemo organizirati ovo takmičenje. Ne sumnjamo da će takmičenje biti uspješno. Nadamo se dobrim rezultatima naše zlatne djece, kao i do sada”, navela je Kalabušić.

Benjamin Mujkić, učenik prvog razreda Druge gimnazije, koji je osvojio mnoštvo nagrada na matematičkim takmičenjima kazao je da se raduje što je ove godine BiH domaćin takmičenja te da će se potruditi da bude u organizaciji ovoga prestižnog takmičenja.

Faruk Demirović, učenik devetog razreda OŠ “Skender Kulenović” učesnik brojnih takmičenja iz matematike i informatike izrazio je zadovoljstvo što se takmičenje održava u Sarajevu te je iskazao nadu de će ove godine biti učesnik Juniorske balkanska matematičke olimpijade.

Radio AS